Zupa marchewkowa z soczewicą [przepis]
Z tego artykułu dowiesz się:
Zupa marchewkowa to jedna z pierwszych podawanych niemowlętom na etapie rozszerzania diety. Nic w tym dziwnego, bo jest zdrowa, sycąca, a odpowiednio przygotowana również bardzo smaczna. Podpowiadamy jak zrobić zupę marchewkową dla całej rodziny.
Zupa marchewkowa jak u babci
Klasyczne polskie zupy to rosół, pomidorowa, krupnik, ogórkowa i żurek. Dawniej w tym gronie była też zupa marchewkowa, z czasem jednak o niej zapomniano. Powróciła całkiem niedawno i od razu podbiła serca szefów kuchni. Krem z marchewki wszedł nawet na salony!
→ Przeczytaj również: Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel?
Jeśli więc dotychczas nie gościła w twojej kuchni, jest okazja ku temu, by to zmienić. Zupa krem z marchewki będzie odpowiednia dla niemowlaka, ale jej smak najpewniej przypadnie do gustu również innym członkom rodziny. A dlaczego warto?
- Marchew to cenny składnik diety. Jest dobrym źródłem witaminy A, która wzmacnia wzrok i pozwala zachować zdrową skórę, a także błonnika pokarmowego.
- Warzywo to jest jednym z najsłodszych na świecie (tej konkurencji wyprzedza ją tylko burak).
- Zupy często bardzo smakują dzieciom i można je szybko przygotować.
- To potrawa, do której łatwo “przemycić” zdrowe przyprawy, np. natkę pietruszki.
- Krem z marchwi rozgrzewa i wpisuje się w założenia diety na odporność.
- Marchwianka jest tania i błyskawiczna w przygotowaniu. Jest też łagodna dla układu pokarmowego.
Tradycyjna zupa marchewkowa: przepis
Składniki:
- 700 g marchewki
- 150 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżka masła klarowanego
- Do podania: słodka śmietanka 36 proc., ziarna słonecznika prażone
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, dodaj opłukaną soczewice.
- Zalej wrzącym bulionem i gotuj do miękkości (ok. 20 minut).
- Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż na maśle klarowanym.
- Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodaj do gotującej się zupy razem z przyprawami.
- Gotuj razem 5 min, a następnie utrzyj całość blenderem.
- Podaj ze słodką śmietanką i ziarnami słonecznika (w przypadku dzieci można pominąć śmietanę).
Przepis na zupę marchewkową opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki “Ziołowe smaki“.
Pamiętajcie, że powyższą recepturę można dowolnie modyfikować. Soczewicę da się zastąpić np. ziemniakami (choć soczewica na pewno będzie bardziej wartościowa pod względem odżywczym).
Jakie zupki dla niemowląt?
Pyszna zupa marchewkowa to tylko jedna z propozycji dla najmłodszych. Małe dzieci, u których rozszerzamy dietę, mogą też jeść potrawy przygotowane z innych warzyw. Idealnie, gdy są one sezonowe, ekologiczne lub z zaufanego źródła (np. z własnego ogrodu).
Do wyboru są m.in. zupa pomidorowa, rosół z lanymi kluskami, zupa z dyni piżmowej, kalafiorowa. Po roku można też podać dziecku zupę pieczarkową, barszcz czerwony i żurek.
→ Przeczytaj również: Objawy ząbkowania nie takie oczywiste
Jak ugotować marchwiankę dla niemowlaka?
Wyżej znajdziesz podpowiedzi, jak ugotować zupę marchewkową. Sam przepis to jednak nie wszystko. W przypadku najmłodszych trzeba pamiętać, by zmniejszyć ilość niektórych przypraw lub zupełnie z nich zrezygnować. W przypadku marchwianki dotyczy to m.in. kuminu rzymskiego, wędzonej papryki i czosnku. Z rozwagą trzeba też solić potrawy.
Za bezpieczne przyprawy do zup w przypadku niemowląt uznaje się majeranek, lubczyk (w niewielkiej ilości), natkę pietruszki i koperek.
Co jeść na biegunkę?
Zapytacie, co to pytanie robi w tym artykule? Już wyjaśniamy: nasze babcie wiedziały jak ugotować marchwiankę, bo zupę tę podawały swoim dzieciom, gdy dopadła je biegunka. Sama potrawa nie ma leczniczych właściwości, jednak jest sycąca i delikatna dla żołądka. Do tego nawadnia i dodaje sił, łagodzi też ból brzucha.
W przypadku biegunki marchwiankę można wzbogacić ryżem i łyżką oliwy lub masła. Unikać należy przypraw (również czosnku i cebuli).