Kaszki dla dzieci. Czym się kierować przy ich wyborze? - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Kaszki dla dzieci. Czym się kierować przy ich wyborze?

Planer na Dobry Rok

Kaszki dla dzieci. Czym się kierować przy ich wyborze?

kaszka dla dziecka bananowa w niebieskiej miseczce

Kaszki dla dzieci w jadłospisie najmłodszych pojawiają się niemal od początku rozszerzania diety. I słusznie, bo są zdrowe i wartościowe, ale czy na pewno możemy to powiedzieć o każdej z nich?

Kaszki dla dzieci instant: szybko nie zawsze znaczy dobrze

Dziś kaszki dla niemowląt zajmują nie półki, ale sklepowe regały. Jest ich całe mnóstwo. Ich przygotowanie zajmuje co prawda minutę, jednak skład pozostawia wiele do życzenia – długi i pełen trudno brzmiących nazw. Wśród składników nie brakuje maltodekstryny, oleju palmowego, emulgatorów, sztucznych aromatów, a także dużej ilości cukru (nierzadko występującego w różnych formach, m.in. sacharozy, fruktozy czy glukozy). Czy na pewno nasze dzieci powinny to jeść? Bynajmniej!

Nie można jednak demonizować kaszek. Same w sobie są bardzo zdrowe i stanowią odpowiedni posiłek dla dziecka. Jest ich wiele rodzajów, a każdy z nich dostarcza wartościowych składników. Ich wyróżnikiem jest obecność glutenu lub jego brak, a także wielkość ziarna (drobne lub grube). I to te cechy w głównej mierze decydują o rodzaju kaszy, jaką wybierzemy dla naszego dziecka w pierwszej kolejności. 

→ Przeczytaj również: Jak zrobić kaszę manną?

kaszka manna z gruszką i bananem

Artykuł o kaszkach dla niemowląt ukazał się pierwotnie w czasopiśmie Biokurier.pl (nr 1/2024). Przeczytacie go też on-line. Biokurier to gazeta i portal poświęcone tematyce ekologicznego stylu życia i jest starszą siostrą portalu mamywsieci.pl. Polecamy Waszej uwadze.

Jaka kaszka dla niemowlaka?

Już w pierwszych dniach rozszerzania diety, a więc nie wcześniej niż po 17. tygodniu życia i nie później niż w 26. tygodniu życia, możemy podać niemowlęciu  zarówno kasze bezglutenowe, jak i te zawierające gluten. Zawsze jednak należy zaczynać od podawania małych ilości, czyli kilku łyżeczek

– wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Na samym początku idealne będą drobne kasze, jak manna, kukurydziana czy jęczmienna (drobna), gdyż nie wymagają od dziecka dużych umiejętności gryzienia

– dodaje. 

kaszka ekologiczna a kaszka instant

Zdrowe kaszki dla niemowląt?

Rodzaje kaszek i ich właściwości

  • Kasza manna to zmielone bielmo pszenicy zwyczajnej. Jej głównymi składnikami są węglowodany proste i białko (gluten). Niewiele w niej błonnika pokarmowego, za to sporo witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Stanowi też źródło magnezu, jodu i potasu. Jest neutralna w smaku. Dla urozmaicenia warto też sięgnąć po kaszkę mannę z płaskurki, samopszy (to stare, wartościowe odżywczo, gatunki pszenicy) lub razową.
  • Dobra kaszka dla niemowlaka to też kaszka kukurydziana, będąca dobrym źródłem witaminy A, której nie ubywa w procesie gotowania. Dostarcza też selen niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Nie zawiera glutenu.
  • Kaszka jęczmienna to przede wszystkim dobre źródło witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarcza też błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit.
  • Cenna pod względem odżywczym jest też kasza jaglana, która powstaje z omłóconych i wyczyszczonych nasion prosa po usunięciu z nich twardej łuski. Ma sporo białka i nie zawiera glutenu. Stanowi dobre źródło składników mineralnych (magnezu, jodu, potasu, bromu) oraz witamin (zwłaszcza z grupy B). Jest niezbędna do przygotowania jaglanki, ale stanowi również dobry dodatek do zup (sprawia, że są bardziej sycące i rozgrzewają).

Kaszki dla dzieci po 6. miesiącu mogą być już słabiej mielone. Grube kasze, które mają wyższą wartość odżywczą, mobilizują dziecko do gryzienia i żucia (co wspiera rozwój mowy). Jest wśród nich m.in. kasza gryczana, która zawiera dużo przeciwutleniaczy, ale też magnezu, fosforu, żelaza i cynku. 

→ Przeczytaj również: Problemy z jedzeniem u dziecka. Z czego mogą wynikać?

W jakiej postaci serować kaszki?

Najczęściej podajemy dzieciom ugotowane kaszki, które mogą jeść łyżeczką. Warto też dodawać je do jogurtu naturalnego. Jeśli jednak rozszerzamy niemowlakowi dietę metodą BLW, warto ugotować kaszkę „na gęsto”, dzięki czemu będzie mógł jeść ją paluszkami. 

Zobacz także
dziecko na rękach u mamy

By ją przygotować w takiej postaci, należy ugotować kaszkę w większej ilości wody i dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu, a następnie przełożyć na dno prostokątnego naczynia, ugnieść łyżką i odstawić do ostygnięcia. Kroimy ją później w większą kostkę, którą łatwo będzie wziąć dziecku do rączki. Z ciepłej, ugotowanej na kleisto kaszy można także ulepić kulki

– podpowiada Monika Stromkie-Złomaniec.

Kaszka zamiast mąki? Da się! 

Kasza nie musi też stanowić wyłącznie dodatku do ryby czy mięsa. Z powodzeniem zastąpi mąkę, np. w pierogach leniwych, a połączona z warzywami stworzy ciekawe w smaku kotleciki. 

Ugotowana kaszka może być też podana na podwieczorek, np. z sezonowymi owocami. Można również przygotować z niej placki. Warto też dodać do niej owoce liofilizowane dostępne w całości lub w postaci owocowego pyłu (te sprawdzą się też jako naturalny barwnik, a także dodatek do jogurtu naturalnego, naleśników czy gofrów).

Kaszka dla dziecka? Wybierz świadomie! 

Warto wiedzieć, że kaszki mleczne dla niemowląt na mleku modyfikowanym to tylko jedna z możliwości, a przy tym nie najlepsza jeśli chodzi o jakość finalnego produktu. O wiele lepsze są kaszki ekologiczne (najlepiej polskie kaszki dla dzieci), które mają krótki skład i przygotowywane są w oparciu o wysokiej jakości zboże. Wymagają zaledwie kilku minut gotowania i są odpowiednio rozdrobnione. 

Kaszki z przeróżnych zbóż, również tych zapomnianych, jak stare odmiany pszenicy: płaskurka, samopsza i orkisz stanowią źródło wielu cennych składników, m.in. węglowodanów, białka, błonnika, witamin (w szczególności z grupy B) i składników mineralnych. To wartościowa baza śniadania dla całej rodziny

– podsumowuje Aleksandra Budzowska, która wraz z Anią Różyk 7 lat temu stworzyła markę Helpa. 

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl