Placuszki z dyni dla dziecka [przepis]
Z tego artykułu dowiesz się:
Placuszki z dyni to świetna przekąska dla najmłodszych. Warzywo to nie kosztuje wiele, do tego jest bogate w składniki odżywcze. Podpowiadamy, jak się robi placki z dyni, by ze smakiem zjadła je cała rodzina.
Placuszki z dyni dla niemowlaka
Dynia to symbol jesieni. W Polsce to warzywo zapomniane, które jednak w ostatnich latach wraca do łask. I słusznie, bo jest bardzo łatwe w uprawie, a do tego niezwykle zdrowe.
→ Przeczytaj również: Pestki dyni – właściwości i zastosowanie
Dynia to cenne źródło białka i błonnika. Zawiera też sporo witamin i minerałów, zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, selenu, niacyny, witaminy C, cynku i kwasu foliowego. Jest też lekkostrawna i nie traci swoich wartości odżywczych po ugotowaniu.
Placki z dyni dla niemowlaka. Czy będą odpowiednie?
Placki dyniowe dla dzieci to dobra forma podania tego zdrowego warzywa. Łatwo je jeść samodzielnie, do tego są odpowiednie już dla ok. rocznego dziecka.
Można je podać na śniadanie lub podwieczorek. Świetnie sprawdzą się też jako przekąska na spacer lub do szkoły.
Poniższy przepis na placki dyniowe pochodzi z książki “Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”, w której znaleźć można klasyczne i niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej.
Placki z dyni – przepis
- 250 ml maślanki
- 130 g mąki pszennej
- 200 g purée z dyni
- 1 jajko
- 30 g roztopionego masła
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
W misce połącz maślankę, purée z dyni, jajko, roztopione masło i cukier, roztrzepując składniki rózgą.
W osobnym naczyniu zmieszaj suche składniki – mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wsyp do mokre go ciasta i znów zamieszaj. Ciasto powinno być ciężkie i gęste.
Placki smaż z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju. Podawaj polane syropem klonowym lub miodem. W przypadku małych dzieci, możesz zupełnie zrezygnować ze słodkiego dodatku.
Placuszki z dynią dla całej rodziny. Dlaczego warto?
Wiele osób poszukuje przepis na placki dyniowe dla dzieci, wydaje się więc, że warzywo to coraz chętniej gości na naszych stołach. To dobry trend, zwłaszcza że, jak już pisaliśmy, dynia to bardzo zdrowy produkt.
To też dobry sposób na wykorzystanie miąższu dyni, który zostaje nam po robieniu jesiennych dekoracji. Niestety, to pękate warzywo to jeden z częściej marnowanych produktów. Szacuje się, że co roku w Wielkiej Brytanii uprawianych jest 10 milionów dyń, z których 95 proc. przeznaczanych jest na halloweenowe lampiony. W ten sposób marnowanych jest około 18 000 ton dyni, w tym miąższ i cenne nasiona.
W Polsce problem marnowania dyni też jest widoczny. A tymczasem pożywny miąższ można wykorzystać na wiele sposobów, np. by przygotować placki dyniowe lub klasyczne ciasto dyniowe.
Jeśli jednak sami nie lubimy dań z dynią, wykorzystajmy warzywo jako paszę dla zwierząt.