Kaszka manna dla niemowlaka. Jak zrobić i czy jest zdrowa? - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Kaszka manna dla niemowlaka. Jak zrobić i czy jest zdrowa?

Planer na Dobry Rok

Kaszka manna dla niemowlaka. Jak zrobić i czy jest zdrowa?

kaszka manna z owocami na mleku

Kaszka manna dla niemowlaka była kiedyś tradycyjnym posiłkiem dla najmłodszych. W wersji rozrzedzonej podawano ją w butelce, na gęsto karmiono łyżeczką. Dziś podejście do żywienia dzieci nieco się zmieniło. Czy więc jest w nim miejsce dla kaszy manny? A jeśli tak, to jak ugotować kaszę manną dla niemowlęcia? I z czym ją podać? 

Kaszka manna dla niemowlaka. Czy jest zdrowa?

Kaszka manna to dla jednych jedno z ulubionych dań i wspomnienie dzieciństwa, dla innych kulinarny koszmar. Osobiście ją uwielbiam, może dlatego, że doskonale przygotowywała ją moja babcia i nauczyła mnie tej (nie)łatwej sztuki. Zanim jednak podpowiemy, jak zrobić kaszę manną, sprawdźmy, co na jej temat sądzą dietetycy.

→ Przeczytaj również: Kaszki dla dzieci. Czym się kierować przy ich wyborze?

Kasza manna to jednokrotnie zmielone bielmo pszenicy zwyczajnej. Jej głównymi składnikami są węglowodany proste i białko (gluten). Niewiele w niej błonnika pokarmowego, za to sporo witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Stanowi też źródło magnezu, jodu i potasu.

→ Zobacz przepis na placki marchewkowe dla dzieci

Jest neutralna w smaku, więc dość często dodaje się do niej cukier. I to chyba on budzi tu najwięcej kontrowersji, bo jest niewskazany w diecie najmłodszych. Zawierają go również soki owocowe, zwłaszcza kupne, którymi polewa się kaszki.

Jeśli jednak odpowiednio ją przygotujemy, kaszka manna dla bobasa (już od początku rozszerzania diety) może być ciekawym i smacznym posiłkiem. Dla urozmaicenia warto też sięgnąć po kaszkę mannę z płaskurki, samopszy lub razową.

→ Przeczytaj również: Zasady żywienia zdrowych niemowląt po nowemu. Co się zmieniło?

kaszka manna
Kaszka manna dla niemowlaka

Kasza manna: proporcje i rodzaje

W sklepach do wyboru są kaszki w wersji klasycznej i błyskawicznej. Pierwsza jest zdecydowanie lepsza, choć wymaga kilku minut dłuższego gotowania. Kaszka błyskawiczna w procesie produkcji jest podgrzewana parą, co rozluźnia strukturę kaszki i sprawia, że szybciej chłonie wodę. Jest gotowa w ciągu 3 min, jednak ma nieco mniej składników odżywczych.

→ Zobacz przepis na placuszki dyniowe

Kasza manna dla niemowląt dawniej robiona była na rzadko. Wlewało się ją do butelki i podawano dziecku. Dziś wiemy, że najlepiej jest, gdy dziecko jak najmniej korzysta z tego rodzaju karmienia.

Logopedzi coraz częściej pytają rodziców nie tylko o to, co dziecko je, ale również w jaki sposób przyjmuje pokarmy. Czy poza papkami gryzie i żuje twarde jedzenie, i w jaki sposób to robi? Z jakiego kubka pije? Czy samodzielnie spożywa pokarmy?

– mówi Anna Skiba, neurologopeda, autorka książki „Kiedy zacznie mówić”.

Już od niemowlęctwa warto zachęcać dziecko do jedzenia zdrowych przekąsek, które będą jednocześnie wspierać rozwój gryzienia i żucia – czynności mających pozytywny wpływ na rozwój mowy dziecka

– dodaje.

Jeśli więc chcemy zrobić kaszkę mannę, najlepiej przygotować ją na gęsto, tak by dziecko mogło ją jeść samodzielnie łyżeczką lub paluszkami. Do tego potrzebne są proporcje: 4 łyżki kaszy manny na 2 szklanki mleka (lub napoju roślinnego).

→ Przeczytaj również: Wybiórczość pokarmowa a zaburzenia SI u dzieci. Jaki to ma związek?

Kasza manna – przepis

Garnek do gotowania mleka opłucz pod zimną wodą i nie wycieraj. Wlej 2 szklanki mleka, ustaw średnią moc palnika i wsyp cztery łyżki kaszy manny. Od razu zacznij mieszać trzepaczką, by nie powstały grudki i kaszka się nie przypaliła. Jeśli chcesz możesz też dodać łyżeczkę cukru. Ja go pomijam i kiedy wystudzę kaszkę dodaje niewielką ilość miodu (w przypadku dzieci po 1. roku życia, bo wcześniej miód w diecie dziecka nie jest wskazany) albo domowego soku z malin, jagód lub czarnego bzu.

Przeczytaj również: Metoda BLW. Co to znaczy?

Do kaszki dodaje też niekiedy sezonowe owoce (zimą mrożone), np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie. Kiedy ich nie mam, sprawdza się też domowy dżem, np. truskawkowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

Zobacz także
dziecięca ręka z bańką mydlaną

Kaszkę gotuję ok. 5-6 minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Kiedy wyłączę ogień, przykrywam pokrywką i zostawiam na 4-5 minut, by zgęstniała i nieco ostygła.

Kaszka manna dla niemowlaka na wodzie jest podobna w przygotowaniu. Ma jednak nieco inny smak.

Jeśli lubicie gotowe kaszki ze sklepu na zimno, podpowiem, jak je przygotować w domu. Tylko uwaga: taka kasza manna dla dziecka będzie odpowiednia dla starszych pociech. Jest też kaloryczna, bo jednym z jej składników jest śmietanka 36 proc.

Wówczas zamiast 2 szklanek mleka, wlewam 1,5 szklanki i pół szklanki śmietanki. Dodaję też łyżeczkę domowego cukru waniliowego i gotuje je podano powyżej.

Kaszki dla niemowląt. Jakie wybrać?

Kaszki dla niemowlaka to stały element ich jadłospisu. Są smaczne, pożywne i zawierają sporo wartościowych składników. Kaszka manna to tylko jedna z nich. Wartościowa jest też kaszka kukurydziana, która ze względu na swój lekkostrawny charakter świetnie sprawdza się w diecie najmłodszych.

Jest też polecana m.in. osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

– wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia. I dodaje:

To najbardziej kaloryczna ze wszystkich kasz. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, które stanowią prawie 90 proc. jej składu, 100 g kaszy dostarcza około 370 kcal. Fakt ten sprawia, że dania przyrządzane na bazie kukurydzianej dają poczucie sytości na dłużej

Pamiętaj, że każdą z tych kasz kupisz w formie naturalnej. Ich przygotowanie to kwestia kilku minut gotowania, a zyskujemy pewność, że podajemy dziecku wartościowy posiłek. To my decydujemy, czy i w jakiej ilości podajemy cukier.

W gotowych kaszkach znajdziemy ponadto składniki, jak choćby odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowaną serwatkę w proszku, cukier, oleje roślinne (m.in. słonecznikowy i kokosowy). Są one co prawda wzbogacane witaminami i minerałami, jednak ich przyswajalność nie jest duża.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl