Placki marchewkowe i placki ziemniaczano-marchewkowe dla dzieci - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Placki marchewkowe i placki ziemniaczano-marchewkowe dla dzieci

Planer na Dobry Rok

Placki marchewkowe i placki ziemniaczano-marchewkowe dla dzieci

placki marchewkowe na talerzu

Placki marchewkowe i placki ziemniaczane są idealne dla najmłodszych: będą odpowiednie na drugie śniadanie i obiad. Zrobisz je szybko i bez większego nakładu pracy. Kosztują niewiele, a przy tym rewelacyjnie smakują. Wypróbuj nasze przepisy!

Placki marchewkowe. Jak zrobić?

Dzieci uwielbiają placki na słodko i na słono. Można je podawać już na etapie rozszerzania diety, pod warunkiem, że dziecko poznało już wcześniej dane smaki i wiemy, że nie jest uczulone na składniki potrzebne do przygotowania dania.

→ Zobacz przepis: Zupa marchewkowa z soczewicą

Ze starszym dzieckiem warto przygotować placki razem. Wspólne gotowanie to dobry sposób na spędzenie czasu razem, ale i świetną zabawę. A dlaczego warto sięgnąć akurat po marchewkę?

Marchew to bardzo zdrowe warzywo. Jej 100 gramów dostarcza 104 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy A, która wspomaga wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i pozwala zachować zdrową skórę.

Jest też bardzo słodka, za co odpowiada obecny w niej cukier. Stanowi źródło witaminy C, K i B6, manganu i wapnia. Zawiera też dużo błonnika pokarmowego i potasu.

→ Zobacz przepis: Placuszki dyniowe oraz w innej wersji placuszki z dyni dla dziecka

Przepis na placki marchewkowe

Składniki (na ok. 25 sztuk)

  • 400 g marchewki
  • 200 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki szczypioru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju

Przepis:

  1. Połowę marchwi zetrzyj na grubych oczkach, pozostałą część – na drobnych oczkach razem z ziemniakami. 
  2. Cebulę i szczypiorek pokrój na drobno, czosnek zetrzyj na tarce. 
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. 
  4. Porządnie rozgrzej patelnię, rozpuść masło klarowane lub olej i usmaż pierwszą partię placków. Następne placki smaż bez tłuszczu. 

Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy.

→ Zobacz przepis: Olej z czarnuszki na odporność – właściwości, zastosowanie

Zobacz także

Przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 150 g serka kremowego
  • sól, pieprz
  • olej

Przepis:

  1. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj jajka, serek, sól , pieprz i wymieszaj.
  3. Smaż na oleju niewielkie placki z dwóch stron.

placki ziemniaczano-marchewkowe

Przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.

Oba przepisy pierwotnie ukazały się w czasopiśmie Biokurier, w którym przeczytacie o ekologicznych produktach i stylu życia w zgodzie z naturą.

Magazyn ukazuje się pięć razy w roku i można go otrzymać bezpłatnie w sklepach z ekologiczną żywnością. Wiemy jednak, że szybko znika, alternatywą jest więc prenumerata indywidualna (60 zł na rok) lub dostęp on-line (bezpłatny).

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl