Placki marchewkowe i placki ziemniaczano-marchewkowe dla dzieci
Z tego artykułu dowiesz się:
Placki marchewkowe i placki ziemniaczane są idealne dla najmłodszych: będą odpowiednie na drugie śniadanie i obiad. Zrobisz je szybko i bez większego nakładu pracy. Kosztują niewiele, a przy tym rewelacyjnie smakują. Wypróbuj nasze przepisy!
Placki marchewkowe. Jak zrobić?
Dzieci uwielbiają placki na słodko i na słono. Można je podawać już na etapie rozszerzania diety, pod warunkiem, że dziecko poznało już wcześniej dane smaki i wiemy, że nie jest uczulone na składniki potrzebne do przygotowania dania.
→ Zobacz przepis: Zupa marchewkowa z soczewicą
Ze starszym dzieckiem warto przygotować placki razem. Wspólne gotowanie to dobry sposób na spędzenie czasu razem, ale i świetną zabawę. A dlaczego warto sięgnąć akurat po marchewkę?
Marchew to bardzo zdrowe warzywo. Jej 100 gramów dostarcza 104 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy A, która wspomaga wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i pozwala zachować zdrową skórę.
Jest też bardzo słodka, za co odpowiada obecny w niej cukier. Stanowi źródło witaminy C, K i B6, manganu i wapnia. Zawiera też dużo błonnika pokarmowego i potasu.
→ Zobacz przepis: Placuszki dyniowe oraz w innej wersji placuszki z dyni dla dziecka
Przepis na placki marchewkowe
Składniki (na ok. 25 sztuk)
- 400 g marchewki
- 200 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki szczypioru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Przepis:
- Połowę marchwi zetrzyj na grubych oczkach, pozostałą część – na drobnych oczkach razem z ziemniakami.
- Cebulę i szczypiorek pokrój na drobno, czosnek zetrzyj na tarce.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy.
- Porządnie rozgrzej patelnię, rozpuść masło klarowane lub olej i usmaż pierwszą partię placków. Następne placki smaż bez tłuszczu.
Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy.
→ Zobacz przepis: Olej z czarnuszki na odporność – właściwości, zastosowanie
Przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 150 g serka kremowego
- sól, pieprz
- olej
Przepis:
- Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj jajka, serek, sól , pieprz i wymieszaj.
- Smaż na oleju niewielkie placki z dwóch stron.
Przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki “Ziołowe smaki“.
Oba przepisy pierwotnie ukazały się w czasopiśmie Biokurier, w którym przeczytacie o ekologicznych produktach i stylu życia w zgodzie z naturą.
Magazyn ukazuje się pięć razy w roku i można go otrzymać bezpłatnie w sklepach z ekologiczną żywnością. Wiemy jednak, że szybko znika, alternatywą jest więc prenumerata indywidualna (60 zł na rok) lub dostęp on-line (bezpłatny).