Salmonella: objawy zatrucia - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Salmonella: objawy zatrucia

Planer na Dobry Rok

Salmonella: objawy zatrucia

Salmonella w słodyczach

Salmonella należy do bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae. Dzieli się na kilka grup i typów. Kojarzy się nam z poważnym zatruciem pokarmowym, których wzrost notuje się wiosną i latem. Jakie są objawy salmonellozy? I jak się przed nimi ustrzec?

Salmonella w popularnych słodyczach

W ostatnim czasie głośno o bakterii wykrytej w popularnych słodyczach dla dzieci. Przypadki zatruć odnotowano w Anglii. W Polsce tymczasem belgijski producent zdecydował się wycofać swoje produkty ze sklepów.

→ Przeczytaj również: Choroba lokomocyjna u dzieci: objawy i zapobieganie

To przypadek nagłośniony, ale trzeba pamiętać, że w Polsce co roku notuje się ok. 20 do 30 tysięcy zakażeń. Sprzyja im przede wszystkim  źle przechowywana żywność oraz brak higieny wśród osób przygotowujących jedzenie.

Częstym źródłem zakażenia pałeczką salmonelli są przede wszystkim jaja oraz mięso i jego przetwory. Do zatruć często dochodzi też po spożyciu:

  • wyrobów cukierniczych (zwłaszcza lodów, ciastek z kremem i tortów),
  • wyrobów garmażeryjnych, zwłaszcza z dodatkiem świeżych jaj (tatar, majonez, pasztety),
  • niedokładnie umytych owoców i warzyw,
  • skażonej wody.

Bakterie przedostają się do żywności najczęściej przez brudne lub niedokładnie umyte ręce.

Salmonella: objawy zatrucia

Zatrucie salmonellą dość szybko daje o sobie znać. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 12-24 h od zakażenia (w sporadycznych przypadkach nieco później). Na początku pojawiają się: ból brzucha o charakterze skurczowym, wymioty i biegunka. Może też pojawić się gorączka (zwłaszcza u dzieci), ból głowy oraz ból mięśni (ogólne rozbicie). W kale można zaobserwować śluzowo-krwistą wydzielinę.

Tak ostry przebieg nieżytu żołądkowo-jelitowego szybko może skończyć się odwodnieniem, stąd trzeba zachować czujność (zwłaszcza w przypadku dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych).

Zobacz także
dziecięca ręka z bańką mydlaną

Jak leczy się zatrucie salmonellą?

Kiedy zakażenie ma łagodny przebieg, leczy się je w domu. Podstawą jest odpowiednie nawodnienie. W ten sposób uzupełnia się bieżące straty wody i elektrolitów oraz szybko wyrównuje ich niedobór. Zaleca się lekkostrawną dietę. Można jeść ziemniaki, makarony, ryż, banany, kaszki, gotowane mięso i warzywa. Należy unikać potraw ciężkostrawnych i ostrych przypraw.

Potwierdzona jest też skuteczność probiotyków, które podaje się w przypadku wystąpienia biegunki. Lekarz może też zdecydować o podaniu leku, który zwalnia perystaltykę przewodu pokarmowego (loperamid). Nie stosuje się go jednak, gdy występuje wysoka gorączka (w zakażeniach bakteryjnych przedłuża czas trwania choroby). Pomóc tez może węgiel leczniczy.

Zdarza się jednak, że zakażenie ma na tyle ciężki przebieg, że konieczna jest hospitalizacja. Najczęściej dotyczy to małych dzieci i osób z upośledzoną odpornością. W ich przypadku trzeba działać szybko i skutecznie, bo salmonelloza, jeśli nie jest odpowiednio leczona, może prowadzić do poważnych powikłań, włącznie z sepsą lub krwotocznym zapaleniem jelita grubego.

Jak ustrzec się przed zakażeniem Salmonellą?

Żywność z pałeczkami salmonelli nie zmienia swoich cech organoleptycznych, a to oznacza, że smakuje, wygląda i pachnie tak samo jak żywność bez patogenów. Stąd istotne jest przestrzeganie kilku ważnych zasad:

  • mięso, ryby i jajka kupujmy tylko u sprawdzonych dostawców
  • w lodówce nie przechowujmy surowego mięsa w pobliżu wędlin, owoców i warzyw, które nie wymagają obróbki termicznej (przeczytaj, jak prawidłowo układać produkty w lodówce)
  • przed rozbiciem skorupki jajka należy sparzyć wrzątkiem (ale uwaga: takie działanie nie niszczy bakterii obecnych we wnętrzu jajka),
  • pamiętajmy o dokładnym myciu rąk, zwłaszcza przed przygotowaniem posiłku, przed jedzeniem oraz zawsze po skorzystaniu z toalety (ten nawyk wyrabiajmy u dzieci od najmłodszych lat),
  • nie pijmy wody z niewiadomego źródła (dotyczy to zwłaszcza dzieci),
  • mięsa i ryby jadajmy wyłącznie po dokładnej obróbce termicznej,
  • dbaj o czystość kuchni, zwłaszcza lodówki (przeczytaj, jak umyć lodówkę bez chemii),
  • miej osobne deski do krojenia warzyw i owoców, a osobne do mięsa (w tym przypadku sprawdzą się deski plastikowe, bo drewniane mogą być siedliskiem pałeczek Salmonelli),
  • nigdy ponownie nie zamrażaj produktów już rozmrożonych (przeczytaj, jakich zasad przestrzegać, mrożąc żywność).
Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl