Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel?
Z tego artykułu dowiesz się:
Syrop z cebuli na kaszel to specyfik naszych mam i babć, który stosowano w pierwszych objawach przeziębienia. Pomaga złagodzić kaszel, dodatkowo wzmacnia odporność i, zdaniem niektórych, dobrze smakuje. Ale czy faktycznie działa?
Syrop z cebuli – właściwości
Cebula to warzywo, które w polskiej kuchni używamy nieustannie. Dodajemy je do zup, a w formie surowej do sałatek i kanapek. Ma intensywny, ostry smak i kryje w sobie wiele bioaktywnych substancji. Zawiera lotne olejki, pektyny, witaminy i flawonoidy (np. kwercyty).
Płaczesz przy krojeniu cebuli? Odpowiedzialny jest za to lotny sulfin etylu, który uwolniony do powietrza, podrażnia śluzówkę oczu.
Obecne w cebuli substancje sprawiają, że ma ona działanie:
- przeciwbakteryjne (za co odpowiadają m.in. organiczne związki siarki),
- moczopędne,
- dezynfekujące,
- wykrztuśne,
- antyseptyczne.
Nic zatem dziwnego, że nasi przodkowie stosowali cebulę w leczeniu chorób układu oddechowego, m.in. zapalenia zatok, krtani, gardła czy oskrzeli. Podawano ją już po zauważeniu pierwszych objawów przeziębienia.
Tutaj znajdziesz przepis na syrop imbirowo-cytrynowy w wersji do druku.
→ Przeczytaj również: Co na przeziębienie u dziecka?
Syrop z cebuli na kaszel. Czy działa?
Nasze mamy i babcie pokładały w nim duże nadzieje, zwłaszcza kiedy u dziecka pojawiał się suchy kaszel. Intuicyjnie podawano wówczas domowy specyfik, który zwiększał ilość wytwarzanej plwociny i ją rozrzedzał, co z kolei ułatwiało odkrztuszanie. Zapach cebuli z kolei udrożniał nos i zatoki.
Dziś do łask wracają domowe sposoby na przeziębienie. Wiele osób poszukuje nie tylko przepis na syrop z cebuli i miodu, ale też na syrop z buraka, który również przynosił ulgę w jesienno-zimowych infekcjach.
Trzeba jedna zachować czujność, zwłaszcza w przypadku małych dzieci. Domowe syropy to nie remedium na każdą dolegliwość. Można je stosować wspomagająco, ale kiedy kaszel nie będzie ustępował lub będzie się nasilał, konieczna jest wizyta u lekarza.
→ Zobacz przepis na syrop z buraka na kaszel
Syrop z cebuli – przepis
Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty. Kroimy sporą główkę w plastry, następnie układamy ją w słoiku, przesypując niewielką ilością cukru lub dodając miód (przeczytaj, od kiedy i w jakich ilościach dzieci mogą jeść miód). Odstawiamy w cieple miejsce. Sok powinien się pojawić po kilku godzinach.
W sezonie jesienno-zimowym można też profilaktycznie przygotować syrop z czosnku i cebuli na odporność. Robi się go podobnie, uzupełniając miksturę o przetarty przez praskę czosnek [na zatoki sprawdzi się idealnie, kliknij i sprawdź]. Jej prozdrowotne właściwości można też zwiększyć, dodając przyprawy, np. kawałek korzenia imbiru, goździki, gałązki rozmarynu lub tymianku.
Syrop z cebuli, czosnku i miodu. O tym należy pamiętać!
- Na początku miksturę trzymamy w temperaturze pokojowej i nie zakręcamy słoika.
- Po 24-48 h syrop nabiera mocy. Można wtedy przelać go przez gazę i przez kilka dni trzymać w lodówce.
- Syropu z cebuli się nie pasteryzuje.
- Nie nadaje się też do długiego przechowywania. By czerpać z niego co najlepsze, trzeba co kilka dni nastawiać nowe syropy.
Najlepiej nie przekraczać dawki 6 łyżek na dobę. Syrop podaje się w trakcie posiłku. Można go stosować u dzieci powyżej 2. roku życia, o ile w ich diecie cebula i czosnek były wcześniej obecne.
Syrop z cebuli – skutki uboczne
Syrop ma dobry skład i u większości osób nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jeśli przygotowujemy go z dodatkiem miodu, nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 1. roku życia. Uważać muszą też diabetycy.
Pamiętajmy też, by nie sięgać po syrop z cebuli bez przerwy i nie przesadzić z jego ilością. Cebula i czosnek mogą podrażnić układ pokarmowy dziecka i wywołać ból brzucha.