Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel? - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel?

Planer na Dobry Rok

Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel?

syrop z cebuli i czosnku

Syrop z cebuli na kaszel to specyfik naszych mam i babć, który stosowano w pierwszych objawach przeziębienia. Pomaga złagodzić kaszel, dodatkowo wzmacnia odporność i, zdaniem niektórych, dobrze smakuje. Ale czy faktycznie działa?

Syrop z cebuli – właściwości

Cebula to warzywo, które w polskiej kuchni używamy nieustannie. Dodajemy je do zup, a w formie surowej do sałatek i kanapek. Ma intensywny, ostry smak i kryje w sobie wiele bioaktywnych substancji. Zawiera lotne olejki, pektyny, witaminy i flawonoidy (np. kwercyty).

Płaczesz przy krojeniu cebuli? Odpowiedzialny jest za to lotny sulfin etylu, który uwolniony do powietrza, podrażnia śluzówkę oczu.

Obecne w cebuli substancje sprawiają, że ma ona działanie:

  • przeciwbakteryjne (za co odpowiadają m.in. organiczne związki siarki),
  • moczopędne,
  • dezynfekujące,
  • wykrztuśne,
  • antyseptyczne.

Nic zatem dziwnego, że nasi przodkowie stosowali cebulę w leczeniu chorób układu oddechowego, m.in. zapalenia zatok, krtani, gardła czy oskrzeli. Podawano ją już po zauważeniu pierwszych objawów przeziębienia.

Tutaj znajdziesz przepis na syrop imbirowo-cytrynowy w wersji do druku.

Syrop z cebuli na kaszel. Czy działa?

Nasze mamy i babcie pokładały w nim duże nadzieje, zwłaszcza kiedy u dziecka pojawiał się suchy kaszel. Intuicyjnie podawano wówczas domowy specyfik, który zwiększał ilość wytwarzanej plwociny i ją rozrzedzał, co z kolei ułatwiało odkrztuszanie. Zapach cebuli z kolei udrożniał nos i zatoki.

Dziś do łask wracają domowe sposoby na przeziębienie. Wiele osób poszukuje nie tylko przepis na syrop z cebuli i miodu, ale też na syrop z buraka, który również przynosił ulgę w jesienno-zimowych infekcjach.

Trzeba jedna zachować czujność, zwłaszcza w przypadku małych dzieci. Domowe syropy to nie remedium na każdą dolegliwość. Można je stosować wspomagająco, ale kiedy kaszel nie będzie ustępował lub będzie się nasilał, konieczna jest wizyta u lekarza.

Zobacz także
długie karmienie piersią

Syrop z cebuli – przepis

Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty. Kroimy sporą główkę w plastry, następnie układamy ją w słoiku, przesypując niewielką ilością cukru lub dodając miód (przeczytaj, od kiedy i w jakich ilościach dzieci mogą jeść miód). Odstawiamy w cieple miejsce. Sok powinien się pojawić po kilku godzinach.

syrop z cebuli na kaszel
Syrop z cebuli można wzbogacić o czosnek i przyprawy

W sezonie jesienno-zimowym można też profilaktycznie przygotować syrop z czosnku i cebuli na odporność. Robi się go podobnie, uzupełniając miksturę o przetarty przez praskę czosnek [na zatoki sprawdzi się idealnie, kliknij i sprawdź]. Jej prozdrowotne właściwości można też zwiększyć, dodając przyprawy, np. kawałek korzenia imbiru, goździki, gałązki rozmarynu lub tymianku.

Syrop z cebuli, czosnku i miodu. O tym należy pamiętać!

  • Na początku miksturę trzymamy w temperaturze pokojowej i nie zakręcamy słoika.
  • Po 24-48 h syrop nabiera mocy. Można wtedy przelać go przez gazę i przez kilka dni trzymać w lodówce.
  • Syropu z cebuli się nie pasteryzuje.
  • Nie nadaje się też do długiego przechowywania. By czerpać z niego co najlepsze, trzeba co kilka dni nastawiać nowe syropy.

Najlepiej nie przekraczać dawki 6 łyżek na dobę. Syrop podaje się w trakcie posiłku. Można go stosować u dzieci powyżej 2. roku życia, o ile w ich diecie cebula i czosnek były wcześniej obecne.

Syrop z cebuli – skutki uboczne

Syrop ma dobry skład i u większości osób nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jeśli przygotowujemy go z dodatkiem miodu, nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 1. roku życia. Uważać muszą też diabetycy.

Pamiętajmy też, by nie sięgać po syrop z cebuli bez przerwy i nie przesadzić z jego ilością. Cebula i czosnek mogą podrażnić układ pokarmowy dziecka i wywołać ból brzucha.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl