Probiotyk dla najmłodszych. Jaki wybrać na wzmocnienie odporności dziecka? - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Probiotyk dla najmłodszych. Jaki wybrać na wzmocnienie odporności dziecka?

Planer na Dobry Rok

Probiotyk dla najmłodszych. Jaki wybrać na wzmocnienie odporności dziecka?

dziecko probiotyki

Budowanie odporności to jeden z niezwykle ważnych procesów, jakie zachodzą w organizmie młodego człowieka. W jaki sposób możemy wesprzeć ten naturalny rozwój, który odpowiada za obronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi? Czy probiotyki będą właściwym wyborem?

Co warto wiedzieć o odporności dziecka?

Układ immunologiczny człowieka powstaje już w okresie prenatalnym. Po narodzinach, wraz z mlekiem matki (szczególnie siary, czyli pierwszego pokarmu, które kobieta dostarcza), dziecko otrzymuje wiele istotnych składników, które wpływają na jego rozwój – w tym również na wzrost odporności.

Dzięki temu układ odpornościowy może wywoływać tzw. reakcję immunologiczną, która polega na rozpoznaniu zagrożenia (czyli obecności drobnoustrojów chorobotwórczych) i wywołaniu działania pozwalającego wyeliminować zagrożenie.

W kolejnych etapach życia dziecka bardzo ważna jest dieta. Istotne, aby zawierała kluczowe składniki pokarmowe, stymulujące działanie układu pokarmowego, czyli m.in. witaminy A, C, E oraz D, kwas foliowy, wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (głównie DHA), jak również selen, cynk i żelazo.

Brak tych składników może zwiększać ryzyko występowania zakażeń, a także może wpływać na występowanie powikłań i cięższy przebieg chorób.

Układ odpornościowy a bakterie probiotyczne

Organizm dziecka do prawidłowego reagowania na drobnoustroje chorobotwórcze potrzebuje także obecności bakterii probiotycznych. Jaka jest ich rola? Przede wszystkim są pierwszą naturalną barierą, która chroni dziecko przed namnażaniem się drobnoustrojów chorobotwórczych w układzie pokarmowym. Wiąże się to z charakterystyką bakterii probiotycznych, a więc:

  • zdolnością do wytwarzania bakteriocyn (substancji zdolnych do zahamowania wzrostu i niszczenia drobnoustrojów),
  • pozytywnym wpływem na szczelność bariery jelitowej,
  • wpływem na liczebność i rozmieszczenie komórek odpornościowych oraz odpowiedź immunologiczną organizmu.

Wspomniany wcześniej rozwój układu immunologicznego jest ściśle powiązany z podażą bakterii probiotycznych, które zasiedlają układ pokarmowy w trakcie narodzin i pierwszych chwil życia. W sytuacji obniżonej odporności, które mogą występować na różnych etapach rozwoju, możemy stosować probiotyk dla dzieci i niemowląt w kroplach trilac plus forte®.

Zobacz także
położna na medal

Probiotyk dla dzieci i niemowląt trilac® plus forte

Suplement trilac® plus forte jest dostępny w postaci wygodnych do podania dziecku kropli. Każde 5 kropli zawiera aż 5 mld liofilizowanych, żywych szczepów bakterii probiotycznych: Lacticaseibacillus rhamnosus GG ATCC 53103, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1, Lactobacillus acidophilus LA3 oraz Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus SP96.

trilac® plus jest suplementem diety przeznaczonym dla dorosłych, dzieci i niemowląt po 1. miesiącu życia. trilac® plus może być stosowany:

  • w trakcie antybiotykoterapii i po jej zakończeniu, w celu przywrócenia składu mikroflory przewodu pokarmowego,
  • jako wsparcie organizmu na każdym etapie jego rozwoju,
  • w celu utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej jelit,
  • w stanach obniżonej odporności.

Zalecane dzienne spożycie probiotyku dla dzieci i niemowląt trilac® plus forte

Zalecane dzienne spożycie suplementu diety trilac® plus forte to 5 kropli (dla niemowląt powyżej 1 miesiąca życia, dzieci i dorosłych). Przed użyciem energicznie wstrząsnąć. Można spożywać bezpośrednio lub dodać krople do niewielkiej ilości letniego płynu (przegotowanej wody, mleka lub jogurtu), a następnie podać do wypicia. W przypadku stosowania antybiotykoterapii stosować co najmniej 2 godziny przed lub po podaniu antybiotyku. Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia (5 kropli) zawiera 5 miliardów żywych bakterii probiotycznych. Po otwarciu opakowania, produkt należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 30 dni.

Bibliografia:

  1. Tokarz-Deptuła B., Deptuła W., Probiotyki, a układ odpornościowy przewodu pokarmowego ssaków, “Postępy mikrobiologii”, 2017, 56, 2, 157–162.
  2. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, 98(2): 110-117.
Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
1
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl