Placuszki dyniowe [przepis]
Dzieci uwielbiają różnego rodzaju placki. Mamy więc dla Was coś wyjątkowego (i bardzo smacznego!): placuszki dyniowe według przepisu Svetlany Ovsyankiny, autorki książki “Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.
Placuszki dyniowe są puchate i mięciutkie, z nutką cynamonu. Doskonale smakują polane miodem. To świetne danie dla maluchów, które sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na 12 placków:
- 150 g upieczonej lub ugotowanej dyni
- 2 jajka
- 30 g mąki owsianej**
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g ksylitolu**
- 5 g oleju kokosowego do smażenia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon do podania
*Mąkę owsianą możesz zamienić na mąkę orkiszową jasną lub ryżową.
**Ksylitol możesz zastąpić cukrem.
Placuszki dyniowe. Sposób wykonania
- Dynię rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce, dodać jajka i dokładnie wymieszać.
- Wsypać mąkę, ksylitol, proszek.
- Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Smażyć na małym ogniu na rumiano.
Przed podaniem posyp placuszki dyniowe cynamonem.
Wartość odżywcza na 100 g:
- 183 kcal
- 5,4 g białka
- 6,3 g tłuszczu
- 29,7 g węglowodanów
Jeżeli szukacie inspiracji śniadaniowych, serdecznie polecamy Wam książkę Ułóż sobie zdrowie, w której znajdziecie 270 zbilansowanych przepisów (każdy zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych i ma 400 kcal) na śniadania, obiady i kolacje.