Placuszki dyniowe [przepis] - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Placuszki dyniowe [przepis]

Planer na Dobry Rok

Placuszki dyniowe [przepis]

Dzieci uwielbiają różnego rodzaju placki. Mamy więc dla Was coś wyjątkowego (i bardzo smacznego!): placuszki dyniowe według przepisu Svetlany Ovsyankiny, autorki książki “Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.

Placuszki dyniowe są puchate i mięciutkie, z nutką cynamonu. Doskonale smakują polane miodem. To świetne danie dla maluchów, które sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na 12 placków:

  • 150 g upieczonej lub ugotowanej dyni
  • 2 jajka
  • 30 g mąki owsianej**
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g ksylitolu**
  • 5 g oleju kokosowego do smażenia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon do podania

*Mąkę owsianą możesz zamienić na mąkę orkiszową jasną lub ryżową.

**Ksylitol możesz zastąpić cukrem.

Zobacz także

Placuszki dyniowe w krokach

  1. Dynię rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce, dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  2. Wsypać mąkę, ksylitol, proszek.
  3. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Smażyć na małym ogniu na rumiano.

Przed podaniem posyp placuszki dyniowe cynamonem.

Wartość odżywcza na 100 g:

  • 183 kcal
  • 5,4 g białka
  • 6,3 g tłuszczu
  • 29,7 g węglowodanów
Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
1
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2021 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl