Placuszki dyniowe [przepis] - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Placuszki dyniowe [przepis]

Planer na Dobry Rok

Placuszki dyniowe [przepis]

Dzieci uwielbiają różnego rodzaju placki. Mamy więc dla Was coś wyjątkowego (i bardzo smacznego!): placuszki dyniowe według przepisu Svetlany Ovsyankiny, autorki książki “Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.

Placuszki dyniowe są puchate i mięciutkie, z nutką cynamonu. Doskonale smakują polane miodem. To świetne danie dla maluchów, które sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na 12 placków:

  • 150 g upieczonej lub ugotowanej dyni
  • 2 jajka
  • 30 g mąki owsianej**
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g ksylitolu**
  • 5 g oleju kokosowego do smażenia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon do podania

*Mąkę owsianą możesz zamienić na mąkę orkiszową jasną lub ryżową.

**Ksylitol możesz zastąpić cukrem.

Placuszki dyniowe. Sposób wykonania

  1. Dynię rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce, dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  2. Wsypać mąkę, ksylitol, proszek.
  3. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Smażyć na małym ogniu na rumiano.

Przed podaniem posyp placuszki dyniowe cynamonem.

Zobacz także
borówka amerykańska

Wartość odżywcza na 100 g:

  • 183 kcal
  • 5,4 g białka
  • 6,3 g tłuszczu
  • 29,7 g węglowodanów

Jeżeli szukacie inspiracji śniadaniowych, serdecznie polecamy Wam książkę Ułóż sobie zdrowie, w której znajdziecie 270 zbilansowanych przepisów (każdy zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych i ma 400 kcal) na śniadania, obiady i kolacje.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
1
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl