Olej z czarnuszki na odporność – właściwości, zastosowanie - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Olej z czarnuszki na odporność – właściwości, zastosowanie

Planer na Dobry Rok

Olej z czarnuszki na odporność – właściwości, zastosowanie

olej z czarnuszki na odporność

Olej z czarnuszki to jeden z produktów o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Nie tylko pozytywnie wpływa na odporność, ale również wspomaga leczenie alergii. Wada? Smak oleju z czarnuszki jest specyficzny. Czy można go jednak zneutralizować? 

Olej z czarnuszki i czarnuszka – właściwości

Olej z czarnuszki tłoczony jest z nasion czarnuszki (Nigella sativa), zwanej też czarnuszką ogrodową, panną w zieleni lub czarnym kminem. Roślinę tę ceni się od wieków. Muzułmanie przypisują jej magiczne właściwości (stanowi remedium na niemal wszystkie choroby).

Starożytni Grecy i Rzymianie czarne nasionka stosowali na różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Nasi przodkowie również – w kuchni staropolskiej dodawano ją przede wszystkim do tłustych potraw. Czarnuszką zastępowano też trudno dostępny pieprz.

Z czasem czarnuszką zaczęli interesować się naukowcy. Kiedy dokładnie przyjrzeli się tej przyprawie, okazało się, że ma imponujący skład. Zawiera:

  • alkaloidy diterpenowe,
  • alkaloidy indazolowe,
  • steroidy (m.in. stigmasterol, fitosterol, cholesterol itd.),
  • flawonoidy (glikozydy kemferolu, kwercetyny),
  • kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy, oleinowy, palmitynowy),
  • olejki eteryczne (m.in. tymochinon, który odpowiada za zdecydowaną większość prozdrowotnych zastosowań czarnuszki),
  • witaminy (m.in. witamina E),
  • minerały (wapń, cynk, miedź, potas, żelazo).

Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość kwasu linolenowego, arachidonowego oraz eikozadienowego.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Czarnuszka ma bardzo bogaty skład chemiczny. W niepozornych ziarnach wiele jest substancji biologicznie czynnych. Dotychczas przeprowadzone badania dowiodły, że olej z czarnuszki, bo to na nim skupimy się w tym artykule, wykazuje działanie:

  • przeciwalergiczne (wspomaga leczenie alergicznego nieżytu nosa, AZS, astmy oskrzelowej),
  • przeciwzapalne (hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych),
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwpasożytnicze,
  • immunomodulujące.

Ale to nie wszystko! Regularnie spożywany olej z czarnuszki obniża poziom glukozy i cholesterolu. Nieznacznie obniża też ciśnienie tętnicze. Działa moczopędnie i przeciwutleniająco. Miejscowo łagodzi ból.

Trwają też badania nad działaniem przeciwnowotworowym czarnuszki siewnej. Wyniki są obiecujące. Wykazano m.in. znaczną cytotoksyczność względem m.in. mięsaka macicy czy gruczolaka trzustki.

Nasiona i olej z czarnuszki wykazują niską toksyczność. Są bezpieczne również dla najmłodszych dzieci. Lecznicza dawka czarnuszki to 2–5 g mielonych nasion, dwa razy dziennie, a oleju z czarnuszki – 500–1000 mg, 2–3 razy dziennie.

Pamiętajmy jednak, że czarnuszka nie jest lekiem na wszystkie dolegliwości. W niczym nie pomoże, jeśli nasza dieta i styl życia nie będą odpowiednie. Może nie działać na odporność dzieci, jeśli nie będą spędzały czasu na świeżym powietrzu. Przeczytacie o tym w artykule „Jak zniszczyć odporność swojemu dziecku”.

Olej z czarnuszki – smak

Czarnuszka ma specyficzny korzenny smak. Olej z czarnuszki podobnie, do tego dodajmy jeszcze charakterystyczną ostrość przyprawy. Wielu dorosłych to odpycha i z góry zakładają, że ich dziecko tego nie przełknie. Okazuje się jednak, że najmłodszym wcale nie przeszkadza smak oleju z czarnuszki! To bardzo dobra wiadomość, bo warto sięgnąć po ten produkt nie tylko jako wsparcie odporności w sezonie jesienno-zimowym, ale też by zmniejszyć objawy alergii.

Na początek wystarczy kilka kropel oleju z czarnuszki podanych bezpośrednio na łyżeczce. Z czasem zwiększa się ilość tego specyfiku. Dobrym pomysłem jest również łączenie olejku z czarnuszki z miodem lub wodą z cytryną.

Zobacz także
bajka relaksacyjna

Ziarna czarnuszki są mniej ostre w smaku. I tę przyprawę warto mieć pod ręką! Sprawdza się świetnie jako posypka do kanapek, jajecznicy, omletów, wytrawnych naleśników i sałatek.

Przeczytaj w Biokurierze: Olej ryżowy

Jak przechowywać olej z czarnuszki?

Popularność oleju z czarnuszki sprawiła, że konieczne jest kupowanie tego produktu z dużą uwagą. Wybierajmy olej tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany, zamknięty w szklanej i ciemnej butelce. Po otwarciu przechowuje się go w lodówce.

Cena olejku z czarnuszki waha się od 25 zł za 100 ml do nawet 90 zł za 0,5 l butelkę.

Olej z czarnuszki w ciąży

W ciąży nie należy regularnie sięgać po olej z czarnuszki. Może powodować skurcze macicy, co w I i II trymestrze jest niebezpieczne. Z kolei tuż przed rozwiązaniem może zadziałać rozkurczowo, hamując akcję porodową.

Bibliografia:

  1. Adamska A, Ochocka RJ: Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych. Postępy Fitoterapii 2016; 17(2): 97-105.
  2. Mańkowska D, Bylka W: Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna. Herba Polonica 2009; 55(1): 110-125.
Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2022 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl