Zakazane owoce w ciąży – jakich unikać i dlaczego?

Z tego artykułu dowiesz się:
Choć owoce są źródłem witamin, minerałów i błonnika, niektóre z nich powinny być spożywane z ostrożnością lub całkowicie wyeliminowane z diety kobiety ciężarnej. Dlaczego? I jakie są zakazane owoce w ciąży?
Dlaczego niektóre owoce są zakazane w ciąży?
W ciąży zaleca się spożywać różnorodne owoce, ponieważ są one źródłem witamin i składników mineralnych, które są niezbędne dla rozwoju dziecka. Są jednak i takie, które, choć są smaczne, niosą ze sobą potencjalne ryzyko zatrucia (i nie tylko).
→ To ważne: Czego nie jeść w ciąży? Kompletny przewodnik dla przyszłych mam
Wpływ owoców na zdrowie matki i dziecka
Owoce są bogatym źródłem witamin, m.in. witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Witamina C wzmacnia odporność, kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, a potas reguluje ciśnienie krwi. Z kolei błonnik zawarty w owocach pomaga w regulacji trawienia, zapobiegając zaparciom, które są częstym problemem w ciąży. Do tego zawierają dużo wody, co pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Wiele owoców to też źródła antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego i innych powikłań ciążowych.
Składniki odżywcze pozyskiwane z owoców wspierają ponadto prawidłowy wzrost dziecka wewnątrz macicy.
Ryzyko alergii i nietolerancji pokarmowych
Niektóre badania sugerują, że spożywanie alergenów pokarmowych w czasie ciąży może zwiększać ryzyko wystąpienia alergii u dziecka. A częstym alergenem są przede wszystkim owoce cytrusowe, truskawki i winogrona.
Wysoka zawartość cukru a cukrzyca ciążowa
Wysoka zawartość cukru w niektórych owocach może być problematyczna dla kobiet w ciąży, zwłaszcza tych, które zmagają się z cukrzycą ciążową lub są w grupie ryzyka jej rozwoju. Niektóre owoce, np. winogrona, banany i arbuzy, zawierają dużo cukru, co może powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu. A trzeba pamiętać, że w ciąży organizm staje się bardziej oporny na insulinę, co utrudnia regulację poziomu cukru we krwi. Spożywanie dużej ilości owoców o wysokim indeksie glikemicznym może nasilać ten problem.
Owoce, których należy unikać lub ograniczać w ciąży z cukrzycą ciążową to winogrona, banany (zwłaszcza bardzo dojrzałe) i arbuz. Z rozwagą należy też spożywać owoce suszone i soki owocowe. Odpowiednie zaś będą jabłka, gruszki, jagody i maliny.
→ To może Cię zainteresować: Krzywa cukrowa w ciąży: co warto wiedzieć?
Lista owoców niewskazanych w ciąży
Być może słowo “zakazane” jest tu nieodpowiednie. Jeśli nie jesteś alergikiem, zjedzenie truskawek czy wypicie herbaty z cytryną z dużym prawdopodobieństwem nie zaszkodzi ani Tobie, ani dziecku. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre owoce zawierają substancje aktywne biologicznie, które mogą negatywnie wpływać na organizm kobiety w ciąży, powodując np. skurcze macicy, problemy trawienne, zwiększone ryzyko infekcji lub wahania poziomu cukru. Ponadto owoce z dużą ilością resztek pestycydów mogą być niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka, dlatego zaleca się wybieranie owoców ekologicznych i ich dokładne mycie przed spożyciem.
Papaja
Ten owoc, zwłaszcza niedojrzały, zawiera lateks, który może powodować skurcze macicy i zwiększać ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia. Zawiera także enzym papainę, który może negatywnie wpływać na rozwój płodu.
Truskawki
Truskawki są ogólnie uważane za bezpieczne i zdrowe do spożycia w czasie ciąży, ale są potencjalnym alergenem, dlatego kobiety w ciąży, które mają alergię na truskawki lub inne owoce jagodowe, powinny ich unikać. Są to też owoce, które rosną blisko ziemi i mogą być zanieczyszczone bakteriami powodującymi toksoplazmozę. Aby zminimalizować ryzyko zakażenia, należy dokładnie myć truskawki przed spożyciem.
Winogrona (zwłaszcza ciemne)
Winogrona, szczególnie w późnej ciąży, mogą być trudne do strawienia i nadmiernie fermentować w jelitach, co może prowadzić do wzdęć i problemów trawiennych. Dodatkowo skórka winogron może zawierać pestycydy i chemikalia, które mogą być szkodliwe dla rozwijającego się płodu.
Cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty)
Cytrusy są kwaśne i mogą nasilać zgagę, która jest częstym problemem w ciąży.
Ananas
Ananas zawiera bromelainę, enzym, który może powodować rozrzedzenie śluzu szyjkowego i wywoływać skurcze macicy, co może prowadzić do przedwczesnego porodu. Choć niewielkie ilości dojrzałego ananasa są zazwyczaj bezpieczne, spożywanie go w dużych ilościach jest niewskazane.
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne często są importowane z odległych krajów, gdzie stosuje się różne metody uprawy i ochrony roślin. Należy wybierać owoce z upraw ekologicznych lub dokładnie je myć przed spożyciem.

Jak bezpiecznie spożywać owoce w ciąży?
Wybór owoców o niskim ryzyku alergii
Owoce, które są zazwyczaj dobrze tolerowane, to:
- jabłka (gotowane lub pieczone) – surowe jabłka mogą czasem powodować reakcje alergiczne, szczególnie u osób z alergią na pyłki brzozy, gotowanie lub pieczenie tych owoców zmniejsza ryzyko alergii,
- gruszki – są łagodniejsze dla układu pokarmowego niż jabłka i rzadziej wywołują alergie,
- banany – zazwyczaj dobrze tolerowane, choć u niektórych osób z alergią na lateks mogą wystąpić reakcje krzyżowe,
- arbuzy i melony – mają wysoką zawartość wody i są orzeźwiające, a ryzyko alergii jest stosunkowo niskie,
- śliwki – są dobrym źródłem błonnika i rzadko wywołują alergie.
Pamiętaj:
- Wybieraj owoce sezonowe, które są świeższe i zawierają mniej konserwantów.
- Dokładnie myj owoce przed spożyciem.
- W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub objawów alergii, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.
Mycie i obróbka termiczna owoców
Dokładne mycie i obróbka termiczna owoców zapewniają bezpieczeństwo żywności, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży. Mycie owoców usuwa z ich powierzchni zanieczyszczenia, m.in. pestycydy i bakterie (np. E. coli, Salmonella).
Jak prawidłowo myć owoce?
- umyj ręce, a dopiero później owoce (pod bieżącą, chłodną wodą),
- pocieraj owoce dłońmi lub użyj miękkiej szczoteczki,
- w przypadku owoców o grubej skórce, możesz użyć specjalnego płynu do mycia owoców i warzyw,
- owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki) są szczególnie narażone na zanieczyszczenia, dlatego myj je bardzo dokładnie,
- owoce, które mają niejadalną skórkę, również należy umyć, ponieważ bakterie mogą przenieść się na miąższ podczas krojenia,
- do płukania owoców możesz używać roztworu octu (1 łyżka octu na 1 litr wody).
Owoce sezonowe a bezpieczeństwo żywieniowe
Owoce sezonowe są zazwyczaj zbierane w szczycie dojrzałości, co oznacza, że zawierają najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów. Dostarczają organizmowi składników odżywczych, których najbardziej potrzebuje w danej porze roku. Są zazwyczaj świeższe i smaczniejsze niż te importowane z odległych krajów. Mają lepszą konsystencję i aromat. Warto też pamiętać, że kupując owoce sezonowe, wspieramy lokalnych rolników i rodzimą gospodarkę.
→ To może Cię zainteresować: Kawa w ciąży: wszystko, co warto wiedzieć
Owoce sezonowe często też wymagają mniejszej ilości pestycydów, ponieważ rosną w naturalnych warunkach. Lokalni rolnicy częściej stosują zrównoważone metody uprawy, a krótszy czas transportu oznacza mniejsze ryzyko zepsucia się owoców i mniejszą potrzebę stosowania konserwantów. Spożywanie owoców rosnących w naszym rejonie geograficznym, zmniejsza ryzyko alergii.
Pamiętaj jednak, że nawet owoce z upraw ekologicznych należy dokładnie umyć. Nie jedz też owoców bezpośrednio z krzaka, nawet jeśli są z Twojego ogrodu i masz pewność, że nie są niczym pryskane. Ptaki, owady, gryzonie, a nawet domowe koty i psy, mogą przenosić bakterie, wirusy i pasożyty. Ich odchody lub ślina mogą zanieczyścić owoce, nawet jeśli nie są widoczne gołym okiem.
→ Przeczytaj również: Dietetyczki: dieta mamy karmiącej nie jest dietą pełną eliminacji [wywiad]
Inne produkty spożywcze niewskazane w ciąży
Niepasteryzowane soki – ryzyko zakażeń bakteryjnych
Mogą zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, E. coli czy Listeria. Mogą one powodować poważne infekcje, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży (poronienie, przedwczesny poród lub infekcja noworodka). Za szczególnie niebezpieczną uznaje się listeriozę. Jest to infekcja wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes, które mogą występować w niepasteryzowanych sokach. Dlatego też:
- wybieraj soki, które są wyraźnie oznaczone jako pasteryzowane,
- unikaj soków sprzedawanych na targach, w barach sokowych lub bezpośrednio od producentów, jeśli nie masz pewności, czy są pasteryzowane,
- przygotowując świeży sok w domu, pamiętaj, by dokładnie umyć owoce.