Nieoczywiste fakty o mleku mamy - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Nieoczywiste fakty o mleku mamy

Planer na Dobry Rok

Nieoczywiste fakty o mleku mamy

mity o karmieniu piersią
Mleko mamy jest fenomenalne! Fascynuje naukowców od lat. Jest nie tylko doskonałym pokarmem, ale ma też leczniczą moc. Co na jego temat mówi nauka i eksperci?

Pokarm mamy jest najlepiej dopasowany do wyjątkowych potrzeb żywieniowych noworodków i niemowląt. Ma ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w przyszłości. Zawiera wszystkie niezbędne składniki, by dziecko mogło zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać.

Mleko mamy nie jest białe!

Pierwszy pokarm, tzw. siara, jest żółta i gęsta. Później, po kilku dniach od porodu, staje się białe. Ale myli się ten, kto uważa, że to jednorodna barwa. Kobiecy pokarm może być białoniebieskie, białoszare, białopomarańczowe, kremowobiałe i śnieżnobiałe.

Dieta mamy karmiącej bez wyrzeczeń

Młoda mama karmiąca piersią może jeść to, na co ma ochotę. Nie ma żadnego dowodu na to, że dziecku zaszkodzi zjedzony przez mamę bigos, fasolka po bretońsku czy smażony kotlet. Nawet pizza zjedzona od czasu do czasu nie spowoduje bólu brzucha u dziecka.

Cały czas panuje błędne przekonanie, że dieta mamy karmiącej jest dietą pełną eliminacji, opierającą się głównie o produkty gotowane i jałowe potrawy. To mit! Dieta mamy karmiącej powinna być przede wszystkim różnorodna, smaczna i pełnowartościowa. Nie powinno w niej zabraknąć ryb, produktów zbożowych z pełnego przemiału, orzechów oraz warzyw i owoców o różnej barwie

– wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka, autorka książki „Karmię piersią, jem zdrowo”.

Dowiedz się, czy można pić kawę karmiąc piersią

Mleko mamy najlepszym lekarstwem

W pokarmie matki znajdują się związki biologicznie czynne – enzymy, czynniki wzrostu, hormony, komórki krwi oraz czynniki przeciwinfekcyjne (stymulują odporność swoistą i nieswoistą, działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie).

Karmienie naturalne przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii i chorób autoimmunologicznych. Wpływa też pozytywnie na zdolności poznawcze i stan układu krążenia w późniejszym wieku. Badania dowodzą, że u dzieci długo karmionych piersią rzadziej diagnozuje się cukrzycę typu 2, chorobę Crohna oraz białaczki.

W przypadku wcześniaków mleko mamy ma znaczenie terapeutyczne. Siara jest podawana noworodkom na śluzówkę jamy ustnej. Te kilka kropel, jakie mama jest w stanie dać swojemu dziecku, działa jak najlepsze lekarstwo. Nie bez przyczyny coraz popularniejsze są banki mleka kobiecego, skąd pozyskuje się mleko ludzkie dla pacjentów oddziałów intensywnej terapii noworodka.

W mleku matki znajduje się ponad 130 prebiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów.

Pokarm mamy szyty na miarę

Skład mleka mamy ulega zmianom jakościowym i ilościowym, które są zgodne z aktualnym zapotrzebowaniem dziecka. Wpływają na to zarówno czynniki pochodzenia matczynego, jak również czynniki środowiskowe.

Inny jest skład mleka mamy, która urodziła o czasie, inny – jeśli poród nastąpił wcześniej. W tym przypadku w mleku jest wyższa zawartość cytokin, chemokin i czynników troficznych.

Mleko dostosowane jest także do… płci dziecka. Chłopcy mają większe zapotrzebowanie energetyczne, mleko dla nich zawiera więcej tłuszczu i białka, ponieważ rosną szybciej niż dziewczynki. Mleko dla dziewczynki zawiera natomiast większe ilości wapnia.

Nie tylko pokarm

Dziecko ssące pierś nie tylko się najada, ale też uspokaja i wycisza. Mleko kobiece zawiera tryptofan, melatoninę, nukleotydy i witaminę B12, składniki wspomagające sen. Co ciekawe, karmienie może powodować senność także u mamy, ze względu na wytwarzaną podczas karmienia oksytocynę.

Karmienie piersią to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu dziecka, ale też odpowiedź na jego potrzebę bliskości, dawanie poczucie bezpieczeństwa, wspieranie odporności i prawidłowego rozwoju układu trawiennego

– mówi Magdalena Karpienia, autorka książki “Karmienie piersią”, z którą rozmawialiśmy o długim karmieniu piersią.

Korzyści z karmienia piersią również dla mamy

Organizm kobiety również zyskuje podczas laktacji. Hormony, które podczas karmienia piersią wydziela jej organizm, mają kojący wpływ na macierzyństwo. Dodatkowo zyskują ekstra ochronę przed rozwojem nowotworu piersi czy jajnika

– tłumaczy Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyczka, autorka książki „Karmię piersią, jem zdrowo”.

Mleko mamy zawsze wartościowe

Nie jest prawdą, że po 6. miesiącu życia z piersi płynie woda. To zresztą biologicznie niemożliwe. Mleko produkowane jest ze składników transportowanych w osoczu krwi przez układ krwionośny do piersi oraz z limfy z układu limfatycznego.

Pokarm mamy jest wyjątkowy na każdym etapie laktacji. Nawet jeśli dziecko ma 2-3 lata, to nadal może korzystać z dobrodziejstw znajdujących się w pokarmie mamy.  Mleko dla większego dziecka jest tak samo wartościowe, jak to dla malucha, ma składniki odpornościowe, witaminy, składniki mineralne i odpowiednią ilość kalorii.

Zobacz także
noworodek karmienie piersią

W mleku matki, w 2. roku po porodzie, obserwuje się wyższe poziomy lizozymu, laktoferyny czy immunoglobuliny A, czyli składników zwiększających odporność dziecka. Dodatkowo wartość energetyczna pokarmu również wzrasta wraz z wiekiem dziecka, więc maluch dostaje to, czego jego organizm na tym etapie potrzebuje

– mówi Monika Stromkie-Złomaniec.

karmienie piersią dwulatka
Długie karmienie piersią to wspólna decyzja mamy i dziecka.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłącznie karmienie piersią do ukończenia przez dziecko pierwszych 6 miesięcy życia i kontynuowanie karmienia przez 2 lata lub dłużej, jeśli mama i dziecko tego chcą.

Karmić piersią można tyle, ile się tego chce. To zależy wyłącznie od dziecka i mamy. Albo mama decyduje, ile czasu będzie trwało karmienie piersią, albo dziecko podejmuje decyzję, jak długo będzie karmione mlekiem mamy. Nie ma takiej możliwości, by wyznaczyć jakąś odgórną granicę. Nie wyznaczyła go zresztą żadna z organizacji zajmujących się zdrowiem dzieci i ich żywieniem

– w wywiadzie dla portalu Biokurier.pl mówiła Agata Aleksandrowicz, twórczyni portalu Hafija.pl, kompendium wiedzy o karmieniu piersią oraz rodzicielstwie.

Karmienie w tandemie

Mama może karmić jednocześnie i noworodka, i starszaka. Jeśli przez cały czas ciąży karmiła starsze dziecko, po porodzie nadal może to robić. Piersi mamy są w stanie wyprodukować mleko dla rodzeństwa. Receptory w sutkach po kontakcie ze śliną dziecka wiedzą już, jakie mleko będą produkować. Jedyne o czym warto pamiętać – w pierwszych dniach po porodzie lepiej karmić noworodka w pierwszej kolejności.

Odciąganie pokarmu laktatorem nie jest sposobem na sprawdzenie ilości mleka w piersiach

Po pierwsze dziecko ssie efektywniej niż laktator. Po drugie mleko wytwarza się na bieżąco, podczas ssania. To możliwe, że kobieta nie może ściągnąć mleka laktatorem, a jednak może przystawić dziecko do piersi i je nakarmić.

Jedna pierś produkuje więcej mleka niż druga

To normalne, zwłaszcza, że dzieci często upatrują sobie „ulubioną” pierś, z której chętniej jedzą mleko. W wyniku tego w jednej piersi wytwarza się go więcej.

Nie tylko pokarm

Mleko mamy posiada właściwości antyseptyczne. Można je stosować, by wyleczyć podrażnione czy poranione brodawki. Pomoże też w leczeniu skóry u dziecka: ciemieniuchy, odparzeń, ugryzień komara, skaleczeń czy zadrapań.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl