Dzieci zmienią los planety? - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Dzieci zmienią los planety?

Planer na Dobry Rok

Dzieci zmienią los planety?

Zmiany klimatyczne stały się faktem. Wiele osób nie przeczy już tej teorii, jednak nadal trudno nam połączyć niekorzystne zmiany w środowisku naturalnym z naszymi codziennymi wyborami żywieniowymi. Edukację w tym zakresie warto więc rozpocząć już od najmłodszych lat. To ostatni dzwonek, by nauczyć nasze dzieci dbania o Ziemię.

Blisko 90 proc. Polaków uważa, że zmiana klimatu spowodowana jest działalnością człowieka. Jednak tylko 26 proc. z nich deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa i produktów nabiałowych na rzecz produktów roślinnych. A dlaczego to tak istotne?

Dieta roślinna ratunkiem dla planety?

70% słodkiej wody i 50% światowej powierzchni ziemi nadającej się do zamieszkania (wolnej od lodu i pustyni) jest wykorzystywane w rolnictwie. Według Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) za jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych odpowiada obecny system żywnościowy, przy czym połowa z nich wiąże się z hodowlą zwierząt.

Ograniczenie globalnego ocieplenia nie będzie możliwe, jeśli utrzymają się obecne zachowania związane z konsumpcją żywności, nawet przy całkowitym wstrzymaniu emisji z paliw kopalnych. Konieczna jest zmiana naszych codziennych nawyków żywieniowych.

Do wyprodukowania kotleta z mięsa potrzebujemy 22 razy więcej ziemi i 4 razy więcej wody niż w przypadku kotleta ze strączków. Dodatkowo produkujemy przy tym 60 razy więcej CO2,czyli tyle, ile emituje samochód jadąc z Rzymu do Warszawy. Dlatego przygotowując roślinne posiłki możemy zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko

– mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, partner merytoryczny programu edukacyjnego PrzyGOTUJMY Lepszy Świat.

Dzieci w trosce o planetę

Niezwykle ważna jest edukacja, która powinna być prowadzona od najmłodszych lat. Dzieci to nasza przyszłość i to od nas zależy, jakich będą dokonywać wyborów żywieniowych. Warto im pokazać, że dieta roślinna może być smaczna i kolorowa.

Zobacz także

Warzywa i owoce są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. W każdym posiłku jedna czwarta talerza powinna być wypełniona produktami pełnoziarnistymi, a ostatnia część produktami białkowymi, najlepiej roślinami strączkowymi, takimi jak groch, fasola, ciecierzyca czy soczewica.

Pokazujmy najmłodszym, że wprowadzając małe zmiany, możemy dokonać wielkich rzeczy. Nie opierajmy nauki dbania o planetę o katastroficzne wizje. Wręcz przeciwnie, niech nasze działania napawają optymizmem i dają nadzieję. Prowadząc kampanię edukacyjną PrzyGOTUJMY Lepszy Świat widzimy, że taka forma komunikacji z dziećmi spotyka się z bardzo pozytywnym odbiorem – zarówno dzieci jak i rodziców i nauczycieli. W tym programie skierowanym do uczniów klas 1-3 pokazujemy, jak codzienne wybory żywieniowe wpływają na zdrowie nie tylko ich samych, ale też planety

– podsumowuje Joanna Lotkowska.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl