Miodek melisowy [przepis] - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Miodek melisowy [przepis]

Planer na Dobry Rok

Miodek melisowy [przepis]

Miodek melisowy to łagodny środek uspokajający bezpieczny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Sprawdzi się w w trudnościach w zasypianiu, łagodnym stresie oraz nadmiernej nadpobudliwości. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Miodek melisowy. Jak zrobić?

Miodek melisowy to specyfik, który przygotujesz bez większego nakładu pracy. Potrzebujesz:

  • 150 g miodu płynnego
  • 2-3 garście świeżych liści melisy

Przygotowanie metodą na ciepło

150 g miodu podgrzewamy na łagodnym ogniu, aż stanie się lekko płynny, a następnie dodajemy 2-3 garście świeżych liści mięty i jeszcze przez minutę podgrzewamy, łagodnie mieszając. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ciepłej kuchence na 5-10 minut (dzięki temu miód nabierze intensywniejszego aromatu).

Po upływie tego czasu miód przekładamy razem z melisą do słoiczka, zakręcamy, lakujemy i przechowujemy w miejscu chłodnym i suchym. 

miodek melisowy
W książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” znajdziecie też przepisy na miodek różany i miodek z ziela miodunki plamistej.

Przygotowanie metodą na zimno

Ucieramy w moździerzu posiekane wcześniej świeże liście melisy (2 -3 garści) z 2 płaskimi łyżeczkami cukru,  następnie dodajemy 100 g miodu pszczelego. 

Jak stosować miodem melisowy?

Po miodek melisowy sięgamy regularnie, 2 do 3 razy dziennie, albo doraźnie np. w przypadku trudności w zasypianiu 30 minut przed snem. Można zażywać go bezpośrednio na łyżeczce albo zawieszając w niewielkiej ilości wody.

Melisa lekarska, w medycynie ludowej znana jako rojownik lekarski, matecznik lub pszczelnik, jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych w Europie. Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie naturalnym. W Polsce jest uprawiana, jednak na niewielką skalę. Liść melisy (Melissae folium) zawiera liczne związki polifenolowe, oraz bogaty w związki terpenowe olejek eteryczny, odpowiadający za aktywność surowca.

Liście melisy po roztarciu w palcach dają intensywny, cytrynowy zapach, dlatego na świeżo można używać ich do aromatyzowania napojów, deserów oraz ciast jako namiastkę cytryny. Przetwory z liści melisy mają działanie uspokajające, ułatwiające zasypianie, wyciszające. Znajdują również zastosowanie w mniej nasilonych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, stanach skurczowych żołądka, jelit oraz łagodnych niestrawnościach.

Napar z liści oraz olejek eteryczny są również stosowane w kosmetologii do sporządzania różnego rodzaju płynów i lotionów, a także jako dodatek zapachowy. Drobno posiekane świeże liście melisy można wykorzystywać w kuchni jako dodatek do potraw, takich jak sałatki, majonezy i sosy. 

Zobacz także

Zapomniane receptury leków wracają do łask

Autorem przepisu na miodek melisowy jest dr n. farm. Marek Ellnain, współautor książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”. Znajdziecie w niej receptury na specyfiki stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, które wykorzystywały moc ziół i roślin o udowodnionym działaniu.

Któż z nas nie zna przepisu na syrop z cebuli na kaszel? A może wolicie syrop z buraka? Oba specyfiki to proste rozwiązania, które zdaniem naszych mam i babć miały nam pomóc wyjść z choroby. Dziś, choć apteczne półki uginają się pod ciężarem leków i suplementów diety, naturalne preparaty wracają do łask.

W książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” znajdziemy niezwykle ciekaw przepisy na naturalne preparaty wspomagające organizm z walce z wieloma dolegliwościami. Warto mieć je pod ręką, zwłaszcza że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a składniki dostępne są niemal od ręki.

Zapraszamy do lektury wywiadu z dr. n. farm. Markiem Ellnainem, współautorem książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”. Z rozmowy dowiecie się, jak dawniej leczono różne dolegliwości i dlaczego dziś tak chętnie wracamy do tych metod. 

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
1
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2021 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl