Miodek melisowy [przepis]

Z tego artykułu dowiesz się:
Miodek melisowy to łagodny środek uspokajający bezpieczny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Sprawdzi się w w trudnościach w zasypianiu, łagodnym stresie oraz nadmiernej nadpobudliwości. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Miodek melisowy. Jak zrobić?
Miodek melisowy to specyfik, który przygotujesz bez większego nakładu pracy. Potrzebujesz:
- 150 g miodu płynnego
- 2-3 garście świeżych liści melisy
→ Przeczytaj również: Melisa w ciąży: bezpieczeństwo, właściwości i zastosowanie
Przygotowanie metodą na ciepło
150 g miodu podgrzewamy na łagodnym ogniu, aż stanie się lekko płynny, a następnie dodajemy 2-3 garście świeżych liści mięty i jeszcze przez minutę podgrzewamy, łagodnie mieszając. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ciepłej kuchence na 5-10 minut (dzięki temu miód nabierze intensywniejszego aromatu).
Po upływie tego czasu miód przekładamy razem z melisą do słoiczka, zakręcamy, lakujemy i przechowujemy w miejscu chłodnym i suchym.

Przygotowanie metodą na zimno
Ucieramy w moździerzu posiekane wcześniej świeże liście melisy (2 -3 garści) z 2 płaskimi łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100 g miodu pszczelego.
Jak stosować miodem melisowy?
Po miodek melisowy sięgamy regularnie, 2 do 3 razy dziennie, albo doraźnie np. w przypadku trudności w zasypianiu 30 minut przed snem. Można zażywać go bezpośrednio na łyżeczce albo zawieszając w niewielkiej ilości wody.
Melisa lekarska, w medycynie ludowej znana jako rojownik lekarski, matecznik lub pszczelnik, jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych w Europie. Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie naturalnym. W Polsce jest uprawiana, jednak na niewielką skalę. Liść melisy (Melissae folium) zawiera liczne związki polifenolowe, oraz bogaty w związki terpenowe olejek eteryczny, odpowiadający za aktywność surowca.
Liście melisy po roztarciu w palcach dają intensywny, cytrynowy zapach, dlatego na świeżo można używać ich do aromatyzowania napojów, deserów oraz ciast jako namiastkę cytryny. Przetwory z liści melisy mają działanie uspokajające, ułatwiające zasypianie, wyciszające. Znajdują również zastosowanie w mniej nasilonych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, stanach skurczowych żołądka, jelit oraz łagodnych niestrawnościach.
Napar z liści oraz olejek eteryczny są również stosowane w kosmetologii do sporządzania różnego rodzaju płynów i lotionów, a także jako dodatek zapachowy. Drobno posiekane świeże liście melisy można wykorzystywać w kuchni jako dodatek do potraw, takich jak sałatki, majonezy i sosy.
Zapomniane receptury leków wracają do łask
Autorem przepisu na miodek melisowy jest dr n. farm. Marek Ellnain, współautor książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”. Znajdziecie w niej receptury na specyfiki stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, które wykorzystywały moc ziół i roślin o udowodnionym działaniu.
Któż z nas nie zna przepisu na syrop z cebuli na kaszel? A może wolicie syrop z buraka? Oba specyfiki to proste rozwiązania, które zdaniem naszych mam i babć miały nam pomóc wyjść z choroby. Dziś, choć apteczne półki uginają się pod ciężarem leków i suplementów diety, naturalne preparaty wracają do łask.
W książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” znajdziemy niezwykle ciekaw przepisy na naturalne preparaty wspomagające organizm z walce z wieloma dolegliwościami. Warto mieć je pod ręką, zwłaszcza że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a składniki dostępne są niemal od ręki.