Dowiedz się, czym jest kolagen i jakie są jego zalety
Z tego artykułu dowiesz się:
Istnieje kilka możliwości uzupełnienia kolagenu – zabiegi estetyczne lub doustna suplementacja tego białka. Obecne badania pokazują, że od 30 roku życia tracimy około 1 do 5% kolagenu rocznie. Od 40 roku życia produkcja spada o 25%. W wieku 50 lat drastycznie spada do 35%. Z powodu tak zaakcentowanej straty, inwestowanie w suplementację substancji staje się konieczne. Na rynku są dostępne liczne produkty kolagenowe. Możemy znaleźć je w postaci kapsułki, napojów czy proszków. Ale co czym dokładnie jest to białko i jak działają takie suplementy?
Rodzaje kolagenu
Istnieje 28 rodzajów kolagenu, każdy skategoryzowany jest pod względem składu aminokwasowego. Około 90% kolagenu w organizmie to typ 1, który występuje w skórze, ścięgnach, narządach wewnętrznych i organicznych częściach kości.
Typ 2 występuje w chrząstkach, a typ 3 w szpiku kostnym i tkankach limfoidalnych. Typ 4 występuje w cienkich warstwach, które otaczają większość tkanek. Innym powszechnie stosowanym kolagenem jest typ 5, występujący we włosach i na powierzchniach komórek. Więcej na ten temat uzyskasz na stronie: https://kolagen4u.pl/ która posiada szereg informacji związanych z kolagenem.
Do czego wykorzystuje się kolagen?
Badania podkreślają korzyści płynące z kolagenu dla zdrowia kości i stawów. Według różnych informacji, suplementacja może pomóc na przykład w objawach zapalenia stawów. Zwraca się także uwagę na to, że peptydy kolagenowe pochodzące ze skóry, kości i łusek ryb pomagają regulować proliferację komórek wzrostu kości, co zapobiega łatwemu rozpadowi kości.
Kolagen nakładany na skórę, może pomóc w gojeniu się i zapobiec infekcjom. Niedawno zauważono także jednomyślność w korzyściach płynących z suplementacji kolagenem w zakresie nawilżania skóry i zapobiegania zwiotczeniu i zmarszczkom.
Wiele osób poszukuje kolagenu, ponieważ uważa, że suplementacja może zapobiec wypadaniu włosów. Najbardziej polecany jest suplement z bioaktywnymi peptydami kolagenowymi, zdolnymi do częściowego przetrwania procesu trawienia bez rozpadu. Dużo osób szuka kolagenu w proszku, który można łatwo i szybko przygotować – na stronie https://kolagen4u.pl/kolagen-w-proszku znajdziesz dokładny opis jak wygląda kuracja takim kolagenem.
Co świadomi konsumenci powinni wiedzieć o morskim kolagenie?
W ostatnich latach pojawia się coraz więcej dowodów na korzyści, wynikające z suplementacji kolagenu, dla urody, skóry, włosów, zdrowia kości i stawów. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się peptydy kolagenowe produkowane poprzez ryby. W tym artykule znajdziesz informacje skąd pochodzą morskie peptydy kolagenowe, jak są produkowane i co powinniśmy brać pod uwagę przy ich wyborze – jednak jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o tym, jakie produkty są polecane jako kolagen morski to zobacz więcej.
Czym są peptydy kolagenu morskiego?
Peptydy kolagenu morskiego są składnikiem pochodzącym z ryb i są stosowane w wielu produktach związanych ze zdrowiem i urodą. Podobnie jak kolageny z wołowiny, wieprzowiny i innych produktów rybnych, te peptydy kolagenowe są produkowane z naturalnych, w 100% zwierzęcych źródeł – w tym przypadku ze skór ryb oceanicznych, które są poławiane na wolności.
Jak produkowane są peptydy kolagenu morskiego?
Proces produkcji peptydów kolagenowych z ryb jest taki sam jak w przypadku peptydów kolagenowych każdego innego pochodzenia. Zaczyna się od naturalnego procesu pozyskiwania żelatyny z surowca zawierającego natywny kolagen. Po tym następuje specyficzny proces enzymatyczny, zwany hydrolizą, który przekształca żelatynę w peptydy kolagenowe – wysoce biodostępne i bioaktywne.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kolagenu z ryb?
Jako świadomi konsumenci powinniśmy również znać normy bezpieczeństwa i jakości produktów w zakresie ich trwałości. Jeśli chodzi o produkty, ważne jest, aby zapewnić, że praktyki połowowe stojące za tymi produktami są odpowiednio kontrolowane i zrównoważone.
Zrównoważone rybołówstwo oznacza, że populacja ryb w oceanie jest utrzymywana na produktywnym i zdrowym poziomie, wpływ na środowisko jest minimalny, otaczające ekosystemy są szanowane. Rozważając peptydy kolagenowe pozyskiwane z ryb morskich, z pewnością możemy zastosować te same standardy.
Korzyści płynące z kuracji
Białko jest ważne dla wzmocnienia zębów, prawidłowej pracy jelit oraz gojenia urazów. Dzieje się tak dlatego, że kolagen jest niezbędny we wszystkich tkankach organizmu, odgrywając ważną rolę w ich strukturze i funkcjonalności. Kolagen działa na poprawę stanu stawów i kości, zapobiega starzeniu się, poprawia samoocenę i zdrowie.
Suplementacja kolagenu jest dla osób, które szukają kolejnego źródła białka. Dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie kolagenu podczas posiłków, warto postawić na takie pokarmy jak czerwone i białe mięso, jaja, orzechy, orzechy włoskie i migdały. Oraz rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica i groch, a także bulion z kości i ciemnozielone warzywa.