"Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie" wydana po raz drugi - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
„Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” wydana po raz drugi

Planer na Dobry Rok

„Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” wydana po raz drugi

Jeśli jesteś rodzicem alergika, to wiesz, jak trudne – zwłaszcza na początku, jest komponowanie jadłospisu. Musisz nauczyć się używać innych produktów, poszukujesz zamienników, poznajesz nowe smaki. Kiedyś przed takim samym wyzwaniem stanęła Katarzyna Jankowska, autorka serii książek „Mama Alergika Gotuje”. Dziś jej pierwsza książka doczekała się kolejnego wydania. 

Trudno się temu dziwić, bo kiedy „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” została wydana po raz pierwszy, od razu podbiła serca (i podniebienia!) dzieci i rodziców, którym bliski jest temat alergii i nietolerancji pokarmowych.

W nowo wydanej książce Katarzyna Jankowska umieściła aż 100 przepisów na dania dobrze nam znane, ale bezpieczne dla osób, które muszą wyeliminować z diety m.in. nabiał i jajka.  Znajdziemy wśród nich receptury na pierogi, zupy, naleśniki czy domowe ciasta, które bez obaw można zaserwować alergikowi. Wszystkie są odpowiednio zbilansowane i bardzo smaczne.

MAGiczna wiedza na temat alergii

Pierwszą książkę Katarzyna Jankowska wydała w 2014 r. Jest ona pokłosiem doświadczenia autorki, której syn zmaga się z alergią pokarmową.

Dziś rodzice alergików mogą korzystać z pięciu MAGicznych książek, które wzajemnie się uzupełniają i stanowią kluczową bazę wiedzy i przepisów dla osób z ograniczeniami w diecie.

Czym wyróżnia się książką „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”?

Książki Katarzyny Jankowskiej są doskonale opracowane pod kątem merytorycznym. Znajdziemy w nich aktualną wiedzę na temat alergii, ale też informacje o alergiach krzyżowych, wartościach odżywczych oraz wskazówkach dotyczących zamienników w diecie. Nie bez powodu zresztą pierwszy wydanie okrzyknięto „kulinarną biblią alergika”. Tu rodzice znajdą wszystko, co chcieliby wiedzieć o nietolerancjach pokarmowych. Katarzyna Jankowska wspiera ich ponadto wieloma przepisami na dania smaczne, odżywcze i szybkie w przygotowaniu.

W najnowszym opracowaniu Katarzyny Jankowskiej, „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” wstęp do książki napisał prof. zw. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski. Materiał edukacyjny w niej umieszczony powstał we współpracy z dietetykiem i oparty jest na najnowszej wiedzy.

Zobacz także
rodzina z dziećmi przy wigilijnym stole

Przepisy w najnowszym wydaniu „Mamy Alergika Gotuje. Tradycyjnie” zostały zaktualizowane o bogaty i szeroko dostępny asortyment produktów wegańskich i bezglutenowych. Na końcu książki znajduje się alfabetyczny indeks produktów zastosowanych w potrawach, co ułatwia odszukanie przepisów z ich wykorzystaniem.

Dla kogo “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”?

Z najnowszej książki Katarzyny Jankowskiej mogą korzystać nie tylko rodziny alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi. Wiele inspirujących przepisów dla siebie znajdą w niej również weganie. Jest w czym wybierać, bo receptur na dania kuchni roślinnej jest aż 85!

To też książka dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i sezonowo. Z wielu przepisów mogą też skorzystać osoby na diecie bezglutenowej oraz z nietolerancją fruktozy i laktozy.

“Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” w liczbach

  • 100 sprawdzonych przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu
  • 85 przepisów zawartych w książce nie zawiera glutenu
  • 80 wegańskich przepisów
  • 95 dań bez dodatku zwykłego cukru
  • 78 możliwych alergenów krzyżowych
  • 20 zamienników jajka
  • 18 bazowych potraw niezbędnych w każdej kuchni, m.in. przepis na domowy makaron, mleka roślinne, wywar warzywny, kremy i sosy

Nowo wydaną książkę „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” można kupić na stronie Autorki oraz w naszym sklepie.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl