Przepis na pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Przepis na pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Planer na Dobry Rok

Przepis na pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami

pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami to idealny wybór na wigilijną kolację. Mogą je jeść dzieci i często właśnie ta wersja – chrupiąca i wypełniona po brzegi farszem – zdobywa większe uznanie małych smakoszy. Przygotujcie je z nami według przepisu Marzeny Szkodzińskiej, autorki bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”.

Pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami. Czy są dla dzieci?

Pierogi, jako symbol obfitości i dostatku, od wieków goszczą na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Drożdżowe pierogi z kapustą i pieczarkami, dzięki swojemu bogatemu farszowi, doskonale wpisują się w tę tradycję. Ich obecność na wigilijnej wieczerzy to wyraz szacunku dla naszych przodków i nadzieja na pomyślny nowy rok.

Są niezwykle pyszne i chrupiące, ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a lepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka minut.

– mówi Marzena Szkodzińska, autorka bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”. I dodaje:

Ta wersja pierogów z kapustą i pieczarkami sprawdzi się jako danie na świątecznym stole, do barszczu czerwonego czy zupy grzybowej.

Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty i pieczarek to połączenie, które przypadnie do gustu wielu dzieciom. Pierogi są nie tylko smaczne, ale także pożywne. Warto pamiętać, że zawsze możemy dostosować przepis do preferencji naszych pociech, np. używając mniej soli czy pieprzu.

→ To może Cię zainteresować: Co na wigilię dla dzieci? Co mogą jeść najmłodsi, a czego powinny unikać?

Przepis na pierogi drożdżowe został pierwotnie opublikowany w czasopiśmie Biokurier (5/2024 (79), które zainteresuje każdego, komu bliski jest ekologiczny styl życia. Obok tego przepisu, są też dwa inne na bożonarodzeniowe potrawy – drożdżową choinkę i kulebiak z kapustą i grzybami (znajdziesz je również on-line na stronie biokurier.pl).

Pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami
Przepis na pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami pochodzi z książki Marzeny Szkodzińskiej „Drożdżowe LOVE”.

Przepis na pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Z podanej liczby składników otrzymamy 20-24 szt. pierogów. Przygotujemy je w ciągu 1 h (dodajmy jeszcze do tego czas wyrastania i pieczenia). Piec je będziemy na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko

Składniki na farsz

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania

Jak przygotować pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami?

  • Do miski wkrusz drożdże i zasyp je łyżeczką cukru, wymieszaj łyżką. Odstaw na kilka minut, aby całość zrobiła się płynna.
  • Następnie wlej ciepłe mleko i roztopione masło, wbij jajko. Wsyp mąkę oraz sól.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem przez 6 min.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1 h.
  • Przygotuj farsz: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z łyżką masła. Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj na patelnię. Chwilkę podsmażaj. Odparuj z nadmiaru wody. Przełóż do miseczki.
  • Kapustę kiszoną poszatkuj. Przełóż na tę samą patelnię i duś – podlewaj ją odrobiną wody i gotuj 15 min. Na koniec porządnie odparuj, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Dodaj kapustę do pieczarek i cebuli. Dopraw pieprzem i solą.
  • Przełóż ciasto na podsypany mąką blat. Podziel na pół. Każdą z części rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Na każde kółko nakładaj porcję farszu i zlepiaj pierogi.
  • Układaj je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 20–30 min, aż się zrumienią.

Potrawy wigilijne dla dzieci

Wigilia to czas wyjątkowy, pełen tradycji i rodzinnych spotkań. Choć wiele potraw wigilijnych ma swoje głębokie korzenie, warto pamiętać, że nie wszystkie z nich mogą jeść dzieci. Niektóre dania mogą być zbyt ciężkostrawne, zawierać składniki, które mogą uczulić lub po prostu nie odpowiadać delikatnym kubkom smakowym dzieci.

Do 12. roku życia dzieci nie powinny jeść grzybów leśnych. Są ciężkostrawne, zwłaszcza dla małych dzieci, które mają jeszcze niedojrzały układ pokarmowy. Mogą powodować problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunka. Istnieje też ryzyko zatrucia.

 Niestety, wyciągnięcie grzyba z wigilijnego barszczu czy kapusty nie jest rozwiązaniem – ewentualne toksyny w czasie gotowania przeszłyby do potrawy

Zobacz także
placki marchewkowe na talerzu

– mówi Ewelina Poźniak, dietetyczka, specjalistka ds. żywienia niemowląt i małych dzieci, ekspertka programu edukacyjnego dla rodziców Nestlé Baby&me.

Bez obaw jednak w jadłospisach dzieci mogą pojawiać się pieczarki.

Najmłodszym można też podać tradycyjny wigilijny barszcz czerwony. Najlepiej przygotować go na bazie buraków, bez dodatku octu i z łagodnymi przyprawami. A co z rybami? Wybierz gatunki delikatne i bezpieczne, jak dorsz, mintaj czy pstrąg. Unikaj ryb drapieżnych i pangi. Pamiętaj, że nawet filety mogą zawierać ości, dlatego dokładnie je usuń przed podaniem.

Dla dzieci nie są też śledzie. I to co najmniej z dwóch powodów. Matjasy, młode śledzie oceaniczne, są trudno dostępne – ich wysoka cena i krótki sezon sprawiają, że rzadko są w polskich sklepach. Produkty sprzedawane jako “a’la matjas” są zazwyczaj solonymi filetami śledziowymi, które choć smaczne, nie mają tych samych właściwości co oryginalny matjas. Do tego mają bardzo dużą zawartość soli i konserwantów.

Chcesz podać dziecku makowiec lub kutię? Śmiało! Mak niebieski jest bezpieczny dla dzieci i zawiera wiele cennych składników. Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na inne składniki tych potraw. Również bakalie mogą być wprowadzone do diety dziecka już po 1. roku życia. Trzeba jednak podawać je w umiarkowanych ilościach.

Wigilijny kompot może być smakowitym deserem dla wszystkich członków rodziny, bez względu na wiek, dla najmłodszych warto przygotować jednak wersję bez dosładzania. Jeśli dodaje się suszone owoce do dań takich jak kluski z makiem czy kutia, koniecznie należy zwrócić uwagę na wielkość kawałków, na jakie zostały one pokrojone – niektóre z nich, np. suszone śliwki są dość twarde i maluszek może się nimi dość łatwo zadławić

– podsumowuje Ewelina Poźniak.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2025 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl