Ciasteczka maślane z bananem i daktylami [przepis] - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Ciasteczka maślane z bananem i daktylami [przepis]

Planer na Dobry Rok

Ciasteczka maślane z bananem i daktylami [przepis]

Ciasteczka maślane z bananem i daktylami to świetna przekąska dla dzieci. Stanowi dobrą alternatywę dla słodyczy ze sklepowej półki. Przygotujesz je bardzo szybko i nie potrzebujesz do tego trudno dostępnych składników. 

By przygotować ciasteczka maślane z bananem i daktylami potrzebujesz:

  • 3 szklanki dowolnej mąki np. krupczatki
  • 200 g masła 82%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 banan
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu z daktyli lub agawy
  • ziarenka z laski wanilii (można pominąć)

Ciasteczka maślane z bananem i daktylami w 8 prostych krokach

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Daktyle posiekaj, zalej syropem z agawy i zostaw na kilka minut, aż zmiękną.
  3. Dodaj banana i dokładnie zmiksuj na gładki mus.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w malakserze.
  5. Ciasto włóż na 2–3 godziny do lodówki.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,7 cm (najlepiej użyć folii spożywczej, bo ciasto może się przyklejać). W miarę potrzeby podsypuj mąką.
  7. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej pergaminem.
  8. Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku 10–12 minut, do zrumienienia.

Przepis opracowały Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska, autorki książki “Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór“.

Zobacz także

Sięgnijcie też po przepis na naleśniki szpinakowe z łososiem, który opublikowaliśmy na portalu biokurier.pl. To doskonałe danie dla całej rodziny.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
1
No, nie wiem
0
Świetny
1
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2021 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl