Ciasteczka maślane z bananem i daktylami [przepis]
01/02/2021
0
Udostępnienia
Ciasteczka maślane z bananem i daktylami to świetna przekąska dla dzieci. Stanowi dobrą alternatywę dla słodyczy ze sklepowej półki. Przygotujesz je bardzo szybko i nie potrzebujesz do tego trudno dostępnych składników.
By przygotować ciasteczka maślane z bananem i daktylami potrzebujesz:
- 3 szklanki dowolnej mąki np. krupczatki
- 200 g masła 82%
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 banan
- 3 daktyle
- 2 łyżki syropu z daktyli lub agawy
- ziarenka z laski wanilii (można pominąć)
→ Przeczytaj również: Metoda BLW. Co to znaczy?
Ciasteczka maślane z bananem i daktylami w 8 prostych krokach
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Daktyle posiekaj, zalej syropem z agawy i zostaw na kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj banana i dokładnie zmiksuj na gładki mus.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w malakserze.
- Ciasto włóż na 2–3 godziny do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 0,7 cm (najlepiej użyć folii spożywczej, bo ciasto może się przyklejać). W miarę potrzeby podsypuj mąką.
- Wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej pergaminem.
- Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku 10–12 minut, do zrumienienia.
Przepis opracowały Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska, autorki książki “Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór“.
Sięgnijcie też po przepis na naleśniki szpinakowe z łososiem, który opublikowaliśmy na portalu biokurier.pl. To doskonałe danie dla całej rodziny.
Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
1
No, nie wiem
0
Świetny
1
Uwielbiam
0
Zwariowany
0