Babeczki bezglutenowe [przepis]
Babeczki bezglutenowe to przepis na smaczny deser lub drugie śniadanie. Przygotujesz je szybko z łatwo dostępnych składników. Są idealne dla wegan oraz osób na diecie bezmlecznej.
Proste babeczki bezglutenowe od Mamy Alergika
Przepisem na bezglutenowe babeczki podzieliła się Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek Mama Alergika Gotuje. Rozmowę z Kasią na temat tego, jak gotować dla dziecka z nietolerancjami pokarmowymi i alergią, przeczytacie na portalu Biokurier.pl. Tam też znajdziecie wiele przepisów na dania bez jajek, glutenu i mleka, m.in.
- risotto buraczane
- gofry budyniowe (bezglutenowe)
- wegańskie naleśniki z karmelizowanymi owocami
- pesto brokułowe z nasionami pinii
- wegańskie lody bananowe
Babeczki bezglutenowe przygotujesz w 10 minut (+ czas pieczenia 25 minut). Z podanej ilości składników otrzymasz 12 babeczek. Możesz też przygotować je z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami. Warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy.
Pamiętajcie, że na banany mogą krzyżowo reagować osoby uczulone na lateks.
Przepis na bezglutenowe babeczki
Składniki:
mokre
- 300 ml napoju ryżowego lub innego dozwolonego
- 1 banan (ok. 100 g) lub upieczona dynia (60 g)
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka ziarenek wanilii
- 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny (nie dla wegan)
suche
- 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżka dozwolonej skrobi
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
- 2 łyżeczki łuski babki jajowatej (możemy pominąć ale ciasto będzie mniej elastyczne)
Przygotowanie:
- Napój roślinny, wanilię, pokrojony banan i olej łączymy ze sobą, miksujemy.
- W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, skrobię, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i łuski babki jajowatej, mieszamy.
- Wlewamy mokre składniki, miksujemy, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę. Jeśli wydaje się zbyt suche dodajemy więcej napoju roślinnego. Ilość płynu zależy od rodzaju użytej mąki.
- Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je po brzegi.
- Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Wyjmujemy i studzimy.
Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, Mama Alergika Gotuje.