Babeczki bezglutenowe [przepis] - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Babeczki bezglutenowe [przepis]

Planer na Dobry Rok

Babeczki bezglutenowe [przepis]

babeczki bez glutenu

Babeczki bezglutenowe to przepis na smaczny deser lub drugie śniadanie. Przygotujesz je szybko z łatwo dostępnych składników. Są idealne dla wegan oraz osób na diecie bezmlecznej. 

Proste babeczki bezglutenowe od Mamy Alergika

Przepisem na bezglutenowe babeczki podzieliła się Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek Mama Alergika Gotuje. Rozmowę z Kasią na temat tego, jak gotować dla dziecka z nietolerancjami pokarmowymi i alergią, przeczytacie na portalu Biokurier.pl. Tam też znajdziecie wiele przepisów na dania bez jajek, glutenu i mleka, m.in.

Babeczki bezglutenowe przygotujesz w 10 minut (+ czas pieczenia 25 minut). Z podanej ilości składników otrzymasz 12 babeczek. Możesz też przygotować je z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami. Warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy.

Pamiętajcie, że na banany mogą krzyżowo reagować osoby uczulone na lateks

Przepis na bezglutenowe babeczki

Składniki:

mokre

Zobacz także
dziecko na rękach u mamy

  • 300 ml napoju ryżowego lub innego dozwolonego
  • 1 banan (ok. 100 g) lub upieczona dynia (60 g)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka ziarenek wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny (nie dla wegan)

suche

  • 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka dozwolonej skrobi 
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
  • 2 łyżeczki łuski babki jajowatej (możemy pominąć ale ciasto będzie mniej elastyczne)

Przygotowanie:

  1. Napój roślinny, wanilię, pokrojony banan i olej łączymy ze sobą, miksujemy.
  2. W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, skrobię, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i łuski babki jajowatej, mieszamy.
  3. Wlewamy mokre składniki, miksujemy, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę. Jeśli wydaje się zbyt suche dodajemy więcej napoju roślinnego. Ilość płynu zależy od rodzaju użytej mąki.
  4. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je po brzegi.
  5. Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Wyjmujemy i studzimy.

Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, Mama Alergika Gotuje.

Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(c) 2012-2024 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl