Zdrowe i szybkie śniadanie, czyli 5 pomysłów na pyszny posiłek dla całej rodziny

Śniadanie nie musi być codziennie takie samo. Nudne i monotonne sprawi, że rodzina szybko przestanie je zjadać. Tymczasem są sposoby na przekonanie opornych niejadków do zjedzenia śniadania. Wystarczy zaserwować im coś pysznego i oczywiście codziennie coś innego. Poniżej pięć propozycji, którym nie oprą się ani dzieci, ani dorośli.
Dlaczego trzeba jeść śniadanie?
Wiele osób pewnie zaprzeczy tej teorii, ale prawda jest taka, że to śniadanie jest naszym motorem napędowym. Dobrze zbilansowany poranny posiłek to źródło energii i sił witalnych. Poranny posiłek sprzyja koncentracji, zdolności zapamiętywania, zapobiega senności i bólom głowy. Jednym słowem – jest niezastąpiony. Aby jednak był jedzony z przyjemnością, warto zadbać o jego urozmaicenie. Poniżej pięć propozycji dań, które można przygotować stosunkowo szybko i które rano na pewno będą wybornie smakowały.
Co można zjeść na śniadanie?
Tosty – czyli tradycyjne opiekane kromki pieczywa tostowego, na które kładzie się ulubione dodatki. W tym wypadku warto mieć w domu toster szczelinowy. Przygotowanie tostów trwa dosłownie kilka minut – wystarczy opiec kromki, posmarować np. dżemem, masłem orzechowym, położyć ser, wędlinę, ozdobić warzywami – możliwości jest całe mnóstwo i dzięki temu tosty nigdy się nie nudzą.
Opiekane kanapki – robione są z pieczywa tostowego i dlatego czasem mylnie nazywane tostami. W tym wypadku dodatki opiekane są razem z pieczywem, więc dostaje się na talerz gorące i chrupiące przysmaki. Klasyką opiekanych kanapek są ser, szynka i ananas, ale można tam włożyć też inne dodatki, np. mozzarellę w kulkach i oliwki. Natomiast lepiej unikać miękkich owoców, kremów czekoladowych, masła orzechowego itp. Te dodatki lepiej sprawdzają się w przypadku tostów.
Naleśniki – wbrew pozorom ich przygotowanie nie trwa długo, zwłaszcza jeśli do zrobienia ciasta użyje się robota kuchennego, który błyskawicznie wymiesza składniki na ciasto. Aby naleśniki były puszyste, ciasto powinno poleżakować przed smażeniem przynajmniej kwadrans, dlatego najlepiej wyrobić je przed wstawieniem porannej kawy, a nawet przed szybkim prysznicem.
Naleśniki smaży się stosunkowo szybko, a lista dodatków do nich jest tak długa, jak tych do tostów. Najczęściej w grę wchodzi dżem lub biały ser, ale równie dobrze można zrobić naleśniki z hummusem lub przygotowanym dzień wcześniej dowolnym nadzieniem.
Świeżo wyciskany sok – to propozycja śniadania dla osób, które cenią sobie bomby witaminowe i do nich ograniczają poranny posiłek. W tym przypadku niezastąpione są wyciskarki wolnoobrotowe, które pozwalają otrzymać sok gęsty niczym smoothie, a więc bardzo sycący. Można dodać do niego np. łyżkę płatków owsianych, by efekt sytości został utrzymany dłużej.
Pulpę, która zostanie po wyciśnięciu soku w wyciskarce https://www.eldom.eu/produkt/perfect-juicer-pj450-eldom-5, można wykorzystać na różne sposoby, np. pulpa z buraków może być bazą dla wegańskich kotletów, a z dyni dla ciasta typu brownie.
Jajka – podawane na różne sposoby to wciąż przysmak na naszych stołach. Z jaj można zrobić nie tylko jajecznicę lub omlet. Jajka na twardo lub na miękko to nadal rarytas, szczególnie w połączeniu z sezonowymi warzywami, np. pomidorami, ogórkami, rzodkiewką. Aby perfekcyjnie ugotować jajka na miękko lub na twardo, przyda się jajowar, np. taki: https://www.eldom.eu/produkt/jajowar-em101c-eggo.