Pierwsza polska książka kucharska metody Bobas Lubi Wybór: „AlaAntkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka” - Mamywsieci.pl
Teraz czytasz...
Pierwsza polska książka kucharska metody Bobas Lubi Wybór: „AlaAntkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka”

Planer na Dobry Rok

Pierwsza polska książka kucharska metody Bobas Lubi Wybór: „AlaAntkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka”

Codziennie tysiące rodziców stają przed tym samym wyzwaniem: w jaki sposób rozszerzać dietę dziecka, żeby chętnie sięgało po nowości, a wspólne obiady z rodziną były dla niego przyjemnością i przygodą.

Jeszcze do niedawna na stołach niemowląt i małych dzieci królowały jednakowe papki o jednolitym smaku. Dzisiaj, dzięki wprowadzonej do polskich domów przez wydawnictwo Mamania metodzie Bobas Lubi Wybór, dzieci – już nawet te najmłodsze – chętnie próbują całych kawałków marchewki, wiedzą, jak smakuje pieczony kurczak, a jak jabłko. Z ciekawością sięgają po nowe kształty pojawiające się na talerzach i odważnie poznają kolejne smaki. Samodzielnie wypijają całe miski zupy.

Bobas Lubi Wybór to rewolucyjna metoda, którą w Polsce pokochały już tysiące rodziców – i oczywiście dzieci. Ten naturalny sposób wprowadzania pokarmów do diety malucha pomaga wychować dzieci, dla których zdrowe odżywianie to codzienność.

Taka sterowana przez dziecko metoda jedzenia jest również polecana w najnowszych wytycznych rozszerzania diety polskich dzieci – to niemowlę decyduje, ile zje przygotowanego przez rodzica posiłku i czy w ogóle go skosztuje. W Polsce jako pierwsza na talerzu dziecka zwykle ląduje marchewka. Nie oznacza to, że musi być ona podana łyżeczką w formie papki. Dziecko, które rozpoczyna swoją żywieniową przygodę od metody BLW, doskonale radzi sobie z jedzeniem warzyw w formie pałeczek, kostek czy różyczek.

Metoda BLW uczy:

  • samodzielności w jedzeniu posiłków
  • samokontroli apetytu
  • umiejętności rozpoznawania uczucia sytości i głodu
  • odwagi w poznawaniu nowych smaków
  •  radości jedzenia
  • spożywania rodzinnych posiłków
  •  zachowań społecznych
  • samodzielnego posługiwania się sztućcami

…a rodziców uczy odwagi i uzbraja w zaufanie do wyborów, jakie podejmuje dziecko.

Posiadanie w domu małego smakosza, który sam sięga chętnie po jedzenie na talerzu, to dla rodziny nie lada wyzwanie. Rodzice czują głód przepisów na potrawy, które będą mogli jeść wszyscy razem – z małym niemowlakiem włącznie. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, wydawnictwo Mamania we wrześniu wyda książkę kucharską, w której polscy rodzice znajdą niezliczoną ilość inspiracji na posiłki dla najmłodszych i tych nieco starszych członków rodziny.

Autorkami książki „AlaAntkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka”, w której znajduje się 150 przepisów dla całej rodziny, są twórczynie najbardziej znanego bloga o gotowaniu dla dzieci w duchu BLW – Joanna Anger i Anna Piszczek. Autorki proponują potrawy, które zaspokoją głód każdego, nawet najbardziej wymagającego członka rodziny.

Rodzice znajdą w książce przepisy na potrawy tradycyjne, ugotowane z polskich produktów, które znaleźć można na półce każdego sklepu. Blogerki oferują też wachlarz pysznych dań dla małych alergików lub rodzin, które ograniczają w swoim menu gluten, cukier lub mleko krowie.

Zobacz także

Książka kucharska „Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka” to skarbnica inspiracji, to elementarz polskiego gotowania w myśl metody Bobas Lubi Wybór. To pierwsze i jak dotąd jedyne polskie przepisy BLW wydane w książce kucharskiej. Blog Autorek, AlaAntkowe BLW, codziennie odwiedzają tysiące rodziców spragnionych nowych przepisów na pyszne i zdrowe potrawy dla całej rodziny. W 2014 roku blog Joanny i Anny znalazł się w finałowej trójce blogów kulinarnych najważniejszego plebiscytu dla blogerów – „BLOG ROKU 2014”.

Razem z tytułowymi Alą i Antkiem – dziećmi Autorek – wydawnictwo Mamania życzy swoim czytelnikom smacznego!

Joanna Anger – pedagożka i doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Na co dzień pochłania ją pokazywanie świata małej córce i kulinarne eksperymenty w kuchni. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji odkryła i pokochała BLW.

Anna Piszczek – polonistka i historyczka, z zawodu nauczycielka, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Prywatnie wielbicielka tańca towarzyskiego i, co najważniejsze, pasjonatka metody BLW. Gotuje dla dwuletniego Antka potrawy, którymi zajada się dziecko oraz cała rodzina.

Dzięki znajomości Joanny i Anny powstał blog kulinarny AlaAntkowe BLW. Blog nie tylko zdobył zaufanie i błyskawiczną popularność wśród rodziców, ale został również doceniony w konkursie Blog Roku 2014, gdzie znalazł się w finałowej trójce w kategorii „Kulinarne”.

Patronat nad książką objął Blog Roku

Wydawnictwo Mamania

 

Wyłączony
Jak oceniasz ten tekst?
Dobry
0
No, nie wiem
0
Świetny
0
Uwielbiam
0
Zwariowany
0
(c) 2012-2021 Ekomedia   |   wykonanie: BioBRND.pl