REKLAMA


REKLAMA

Temat na forum

9 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Foto Iza
Obrazek użytkownika Foto Iza
Offline
Ostatnio był(a): 4 lata 1 miesiąc temu
Dołączył: 01/02/2011 - 23:43
Świąteczne gotowanie - co polecacie?

Powoli "nadchodzą" świąteczne dni, może polecicie coś sprawdzonego? Na Wigilię, obiad świąteczny czy pyszne ciasto do kawki Smile

Foto Iza
Obrazek użytkownika Foto Iza
Offline
Ostatnio był(a): 4 lata 1 miesiąc temu
Dołączył: 01/02/2011 - 23:43
Nie pichcicie w święta?

Nie pichcicie w święta?

Justyna - Redakcja
Obrazek użytkownika Justyna - Redakcja
Offline
Ostatnio był(a): 7 godzin 34 minuty temu
Dołączył: 22/11/2010 - 13:19
Pichcimy pichcimy. Już za

Pichcimy pichcimy. Już za chwileczkę ... tradycyjnie bigos ( robię go tylko na Gwiazdkę ) i tym bardziej strasznie na niego mam ochotę i zajadam się nim jeszcze po nowym roku. Smile
A wigilia : pstrąg barszcz (nie z paczki ! i nie z kartonu!) i pierogi z kapustą i grzybami a z ciast : sernik po wiedeńsku i makowiec. Czyli tradycyjnie Smile
Oczywiście robi się jeszcze inne rzeczy na święta ale wymieniłam te, które najbardziej lubię i bez których świąt sobie nie wyobrażam Smile A chcesz jakieś przepisy?

Justyna

Adyta
Offline
Ostatnio był(a): 1 rok 6 miesięcy temu
Dołączył: 01/12/2016 - 10:52
Świąteczny bigos jest

Świąteczny bigos jest wyjątkowy, ja go wekuję w słoiki i mam na później smak Wigilii. Z ryb smażę sandacza, a do ryby po grecku dają dorsza, lepszej ryby szkoda bo i tak marchewka tłumi smak ryby - wazny by była twarda i dorsz się świetnie sprawdza. Do tego pierogi z kapustą i grzybami i nietypowa zupa kwaśnica z grzybami i kaszą.

Beata
Obrazek użytkownika Beata
Offline
Ostatnio był(a): 1 rok 3 tygodnie temu
Dołączył: 09/02/2011 - 20:28
Podaję moje sprawdzone

Podaję moje sprawdzone przepisy na Święta:

Śledzie z rodzynkami i orzechami
2 płaty śledziowe
Rodzynki
Orzechy włoskie
1 mała cebula
Olej
Musztarda francuska 2 łyżeczki
Posiekana natka pietruszki 2 łyżki
Pieprz kolorowy
Filety moczymy w wodzie, zmieniając wodę co godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, moczymy ok. 5 min. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy kruszymy na mniejsze części. Filety po wyjęciu z wody osuszamy i kroimy w małe paseczki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, cebulę, orzechy, natkę. Całość mieszamy, dodajemy śledzie, odstawiamy do lodówki na 24h. Przed podaniem oprószamy pieprzem.

Bardzo prosta sałatka z tuńczykiem, jako dodatek do dań świątecznych
Kukurydza, tuńczyk w oleju, czerwona fasolka, groszek, majonez, pieprz i sól – wszystko razem wymieszać i doprawić.

Ryba po grecku
80 dag filetów z mintaja, dorsza, karpia lub morszczuka
5 marchewek
2 pietruszki
Mały seler
Mały por
Cebula
Pomidory z puszki
Mała puszka koncentratu pomidorowego
2-3 ziarna ziela angielskiego
Listek laurowy
Olej
Bulion warzywny
Po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
Mąka, sól, pieprz, cukier
Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, wstawić na 30 min. do lodówki. Warzywa oczyścić, opłukać. Por i cebulę posiekać. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić. Dodać resztę warzyw, posolić i podsmażyć. Wlać bulion i dodać przyprawy, dusić 20 min. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dusić jeszcze 10 min. Filety rybne oprószyć z obu stron mąką. Rozgrzać olej na drugiej patelni. Włożyć ryby, smażyć z każdej strony na rumiano. Usmażone filety włożyć do warzyw, dodać natkę i koperek. Ostudzoną potrawę wstawić na dwie godziny do lodówki.

Pieczony schab ze śliwką lub morelą
Schab bez kości, parę ząbków czosnku, ¼ szkl. oleju, przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny i kolorowy, tymianek, rozmaryn, śliwki suszone lub morele.
Mięso myjemy i osuszamy. Następnie nakłuwamy w różnych miejscach tak, aby powstały „kieszonki” dla śliwek lub moreli, wciskamy je mocno w każde zagłębienie. Gdy już nadziejemy schab, przygotowujemy zalewę. Do kubka wlewamy olej, dodajemy przyprawy, smarujemy takim mazidłem schab, układamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jak najdłużej, najlepiej całą noc. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220st. C, mięso wkładamy do rękawa foliowego. Pieczemy ok. 45 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, nie można trzymać się tego czasu, tylko dobrać odpowiedni dla siebie.
Gdy schab się upiecze, można część podać na ciepło z sosem, a część poczekać, aż ostygnie i zrobić w galarecie. Do tego potrzebujemy tylko żelatynę, ewentualnie trochę groszku, kukurydzy lub marchewki.

Zupa grzybowa ze śmietaną
5-10 dag suszonych grzybów
Włoszczyzna
Trochę mąki
Śmietana
Masło, wegeta, majeranek, kilka ziaren pieprzu, sól
Grzyby dokładnie opłukać, zalać 1,5l zimnej wody, namoczyć na godzinę, pokroić na kawałki. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem włoszczyzny, ziaren pieprzu oraz soli. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy, dodać masło, wymieszać. Podgrzać, przyprawić do smaku wegetą i majerankiem.

No i coś na deser:
Pierniczki
½ kg mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
Margaryna (12 dag)
1 jajko
1 łyżeczka sody
Szczypta soli
1 opak. przyprawy do piernika
Łączymy mąkę z solą i sodą, robimy wgłębienie, wlewamy lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, foremkami wycinamy pierniczki, pieczemy ok. 10-15 min. W temp. 160-170 st. C, aż będą złote, nie brązowe. Pierniki po upieczeniu robią się twarde. Gdy wystygną można do opakowania, w którym je przechowujemy dodać skórkę pomarańczy, wówczas ciasteczka zmiękną.

Sernik
Spód: ½ kostki tłuszczu, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki, ½ szkl. kartoflanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże jajka
Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać jajka.
Masa serowa: 1,5 kostki masła, 1,5 szkl. cukru, 1,5 kg sera, 2 budynie śmietankowe (waniliowe, jeżeli dajemy ser waniliowy), 5 jaj całych, 5 żółtek (białka ubić), rodzynki ok. 15 dag
Masło z cukrem utrzeć, dodawać po jednym jajku całym, potem budynie, żółtka, ser, a na końcu lekko wymieszać białka.
Piec ok. 1 godz. w temp. 180st.C, przy termoobiegu troszkę zmniejszyć temperaturę.
Polewa na sernik: 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka: rozpuścić w garnku, dodać ciepłej wody, ok 3 łyżki, polewę trochę gotować, ok 1 min., wylać na zimny sernik.
To są proporcje na dużą blachę, ale można zmniejszyć, odpowiednio do wielkości blachy.

Życzę smacznego!

Beata

marlenna
Offline
Ostatnio był(a): 5 lat 3 miesiące temu
Dołączył: 06/02/2013 - 15:47
Oj w święta to chyba

Oj w święta to chyba podstawa, że na stole mają być wigilijne potrawy. Na Twoim miejscu zrobiłabym coś co nie zajmuje dużo czasu a jest pyszne. Może jakieś śledzie. Do tego sałatka. Ciastka i placki i nic więcej nie trzeba.

Anna1980
Obrazek użytkownika Anna1980
Offline
Ostatnio był(a): 3 lata 4 miesiące temu
Dołączył: 07/04/2014 - 09:34
A jakie ciasta polecacie na

A jakie ciasta polecacie na Wielkanoc? Smile

Werka38
Offline
Ostatnio był(a): 3 lata 6 miesięcy temu
Dołączył: 08/10/2014 - 07:02
barszcz czerwony z uszkami,

barszcz czerwony z uszkami, karp, ruskie pierogi z pieczarkami, ryba po grecku, makowiec, ciasteczka

kinga77
Offline
Ostatnio był(a): 6 miesięcy 1 tydzień temu
Dołączył: 11/12/2017 - 20:36
Szczerze powiedziawszy to tak

Szczerze powiedziawszy to tak srednio przepadam za gotowanie tym wszystkich potraw na Wigilie. Co roku zjezdza sie do mnie cala rodzina wiec kilka dni wczesniej musze juz zaczac swoje przygotowania. Potrzebne skladniki staram sie kupowac duzo wczesniej ze wgledu na oblezenie wszystkich sklepow w okresie swiatecznym. Z jednej strony jest to wszystko bardzo meczace .. a z drugiej ciesze sie jak wszyscy sa zadowoleni z przygotowanych potraw Smile Jesli chodzi o przepisy to nie robie nic wymyslnego .. tylko standardowe 12 potraw. Warto tez miec pod reka wszystkie potrzebne niezbedniki .. dobrze cala kwestia podsumowuja ten artykul https://www.garneczki.pl/blog/... Moze podrzuci ktoras z was sprawdzony przepis na makowaca .. moj wychodzi jakis rozlalzly i nie wiem gdzie popelniam blad .. a jest to jedno z moich ulubionych wypiekow Smile

Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz